Siirry navigointiin

Kliinisten ravintovalmisteiden merkitys

Kliiniset ravintovalmisteet nähdään yhä enenevässä määrin hyödyllisenä ja joskus elintärkeänä osana potilaan terveyden hoitamista. Kliiniset ravintovalmisteet eivät hoida sairautta, vaan terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät niitä täydentämään perinteisiä lääkehoitoja ja tukemaan potilaiden ravitsemustilaa, jotta he jaksavat taistella sairautta vastaan tai ylläpitää voimiaan.

Useita sairauksia on helpompi hoitaa, kun potilas noudattaa erityisruokavaliota, joka sopii juuri hänen tilanteeseensa. Joskus ruokahalun puute voi johtua fyysisistä ongelmista. Esimerkiksi aivohalvauspotilaille nieleminen saattaa olla vaikeaa tai mahdotonta, kuten myös pienille lapsille, joilla on neurologisia sairauksia. Joissain tapauksissa ongelmana on yksinkertaisesti se, että ravinnonsaanti on riittämätöntä, esimerkiksi syöpäpotilaiden ja vanhusten heikon ruokahalun takia. Tällöin kliiniset ravintovalmisteet ovat avuksi niin sairaalassa, hoitokodissa kuin kotonakin.

Joissakin sairauksissa, kuten vauvojen vaikeassa lehmänmaitoallergiassa ja harvinaisissa synnynnäisissä aineenvaihduntasairauksissa, erityisruokavalion noudattaminen lääkärin valvonnassa saattaa olla ehdoton edellytys hyvälle terveydentilalle. Hypoallergeeninen imeväisen erityisvalmiste saattaa olla ainoa keino hoitaa lehmänmaitoallergisen vauvan vakavia oireita. Aminohappoihin perustuva erityisvalmiste voi puolestaan olla edellytys aineenvaihdunnan pitämiseen tasapainossa koko elämän ajan PKU- tai MSUD–tautia sairastavilla.

Olkoonpa kysymys vajaaravitsemuksen torjunnasta tai erilaisten sairauksien, kuten diabeteksen, keuhkoahtaumataudin, painehaavojen ja jopa neurologisten sairauksien ravitsemushoidosta, kliiniset ravintovalmisteet tarjoavat terveydenhuoltohenkilöstölle vaihtoehtoja potilaiden hoitamiseen ja parantavat potilaiden elämänlaatua kaikkialla maailmassa.