Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Ravitsemus ja makuaistin muutokset syöpäpotilailla

Makuaistin muutokset ja sen seuraukset

  • jopa 70 % syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia hoitojen aikana (1)
  • karvas, metallinen ja kuvottava maku, sekä kuivan tuntuinen suu ovat yleisiä kemoterapian ja sädehoidon sivuvaikutuksia (2-4)
  • aistimuutoksilla on negatiivinen vaikutus ravitsemustilaan ja johtaa suurempaan painon menetykseen (5)

Potilaslähtöinen tuotekehitys

Alankomaiden johtava syöpäkeskus UMCG toteutti täydennysravintovalmisteiden aistinvaraisen tutkimuksen yhteistyössä syöpäpotilaiden kanssa. Siinä arvioitiin syöpäpotilaiden tarpeita ja makumieltymyksiä. Tutkimuksen perusteella on kehitetty uudet Nutridrink Compact Protein –sarjan maut.  Tutkimukseen osallistui 50 aikuista potilasta, joilla on ollut eri syöpätyyppejä ja jotka olivat hoidon eri vaiheissa.

Syöpäpotilaiden kanssa yhteistyössä kehitetyt maut

Tutkimuksen myötä kehitettiin kolme uutta Nutridrink Compact Protein- makua

Viilentävä marjanmakuinen: viilentävä tunne tulee tuotteen sisältämästä mentolista. Se on raikkaan makuinen ja hyvä vaihtoehto potilaille, joilla on suussa paha tai karvas maku. Maku sopii myös potilaille, jotka kokevat muutoksia suutuntumassa (makujen heikentyminen).​

Neutraali: potilaille, jotka ovat yliherkkiä mauille ja tuoksuille, sillä tämä makuvaihtoehto ei tuo uutta makuärsykettä (neutraali tuoksu, väri ja maku).

Lämmittävä troppinen inkivääri: lämmittävä vaikutus tulee pippurin johdannaisesta. Tämä on hyvä vaihtoehto potilaille, joiden makuaisti on heikentynyt ja jotka joutuvat lisäämään mausteita ruokaan.  Makuvaihtoehto sopii myös potilaille, joiden aistituntemus on heikentynyt.​

Ravitsemus ja syöpä

Professori Graeme Poston ja professori Ricardo Audisio Euroopan syöpätautien yhdistyksestä keskustelevat ravitsemuksen merkityksestä syöpäpotilailla.

Viitteet

  1. Spotten et al. Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017; 28: 969–984.
  2. Epstein JB, Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010; 46(2): 77–81.
  3. McGreevy J, Orrevall Y, Belqaid K et al. Characteristics of taste and smell alterations reported by patients after starting treatment for lung cancer. Support Care Cancer 2014; 22(10): 2635–2644.
  4. Turner et al. Review of the complications associated with treatment of oropharyngeal cancer: A guide to the dental practitioner. Quintessence Int. 2013; 44(3): 267–279.
  5. Brisbois et al. Characterization of Chemosensory Alterations in Advanced Cancer Reveals Specific Chemosensory Phenotypes Impacting Dietary Intake and Quality of Life. Journal of Pain and Symptom Management Volume 41, Issue 4, April 2011, 673-683.