Siirry navigointiin

Rav.valm. lapsille ja metaboliset sairaudet

Imeväisikä ja varhaislapsuus ovat kasvun ja kehityksen osalta kriittisiä aikoja, koska ravitsemukselliset tarpeet voivat olla erittäin suuria nopeasta kasvusta johtuen. Kun vauva tai lapsi on sairas, mistä tahansa syystä, hän on haavoittuvaisempi ja hänellä on suurentunut riski sairastua vajaaravitsemukseen. Julkaistujen artikkeleiden/kirjallisuuden mukaan sairaalahoitoon joutuvista lapsista monet kärsivät vajaaravitsemuksesta.[1,2] Näiden lasten eri ravitsemuksellisiin tarpeisiin vastaamiseksi ravintovalmisteiden on perustuttuva luotettavaan tieteelliseen näyttöön ja taattava parhaat ratkaisut, jotka ovat uusimman tieteellisen tutkimuksen mukaisia ja täyttävät lainsäädännön ja lääketieteelliset suositukset.

Kirjallisuusviitteet:

  1. Joosten KFM, Hulst JM. Prevalence of malnutrition in pediatric hospital patients. Curr Opin Pediatr 2008;20:590–596.
  2. Gibbons T, Fuchs GJ. Malnutrition: A hidden problem in hospitalized children. Clinical Pediatrics 2009;48:356-361.

Lehmänmaitoallergia

Lehmänmaitoallergia

Maitoallergia on immunologinen reaktio lehmänmaidon proteiineille.

Maitoallergia aiheuttaa erilaisia oireita, yleensä hengitysteissä (esim. hengityksen vinkumista), iholla (esim. ihottumaa, ekseemaa) ja maha-suolikanavassa (esim. oksentelua, ripulia, ummetusta).

lue lisää

Ruoansulatushäiriö

Ruoansulatushäiriö

Ruuansulatushäiriö tarkoittaa sitä, ettei ruoka pilkkoudu normaalisti suolessa [1], ja imeytymishäiriö puolestaan sitä, etteivät ruuasta pilkkoutuneet ravintoaineet imeydy suolesta [1].

lue lisää

Kystinen fibroosi

Kystinen fibroosi

Kystinen fibroosi on perinnöllinen aineenvaihduntasairaus, jolle on tyypillistä laaja-alainen elinten toimintahäiriö. Se johtaa toistuviin hengitystieinfektioihin, haimaentsyymin puutteeseen ja liialliseen elektrolyyttihukkaan hien mukana. Sitkeä lima tukkii keuhkot ja haimatiehyeen, mikä aiheuttaa hengitystieinfektioita ja haiman vajaatoimintaa [1].

lue lisää

Kehitysvamma

Kehitysvamma

Kehitysvammaisuuteen kuuluu sekalainen ryhmä kroonisia sairauksia, jotka voivat alkaa lapsen kehityksen aikana (hedelmöitys, syntymä ja kasvukaudet). Tällaisia koko eliniän kestäviä häiriöitä voivat olla esimerkiksi autismi, CP-oireyhtymä, Downin oireyhtymä, epilepsia, MS-tauti ja Rettin oireyhtymä [1]. CP-oireyhtymä on lasten yleisin fyysisen vammaisuuden aiheuttaja, ja sitä esiintyy 2-3 lapsella tuhannesta [2, 3].

lue lisää

Syöpä

Syöpä

Syöpäsairaudet ovat suuri, heterogeeninen ryhmä sairauksia, joissa soluryhmä alkaa kasvaa hallitsemattomasti tunkeutuen viereisiin kudoksiin ja tuhoten niitä ja usein lähettäen etäpesäkkeitä, jolloin kasvainsolut leviävät muihin kehonosiin [1].

lue lisää

Kasvuhäiriö

Kasvuhäiriö

Lapsen kasvu voi viivästyä (failure to thrive). Kasvun viivästymisestä on kyse, ellei lapsi kasva ikänsä ja sukupuolensa mukaista vauhtia [1]. Pituus, paino ja pään ympärysmitta voivat olla odotettua pienemmät [1]. 1–5 % alle 2-vuotiaiden sairaalahoidosta johtuu kasvun viivästymisestä, ja jopa 21 % kaikista lapsista on raportoitu siitä kärsivän [2,3].

lue lisää

Muut

Muut

Myös tulehduksellinen suolistosairaus, tehohoito, synnynnäinen sydänvika tai lyhytsuolioireyhtymä voi aiheuttaa erityisiä ravitsemustarpeita.

lue lisää

Metaboliset sairaudet

Metaboliset sairaudet

The Metabolic Control category - as part of Nutricia Advanced Medical Nutrition - has the vision to be the leading and trusted partner for life to all metabolic patients worldwide and their families.

lue lisää