Kansainvälinen PKU-taudin päivä

1 July 2019

Kansainvälinen PKU-taudin päivä

Nutricia on maailman johtava aineenvaihduntasairauksiin ravintovalmisteita tarjoava yhtiö, joka tukee ja auttaa useita synnynnäisiä aineenvaihduntasairauksia sairastavia potilaita. Näitä sairauksia voidaan todeta vastasyntyneiden seulonnassa, joista fenyyliketonuria (PKU) on yksi esimerkki.

Mikä on PKU?

PKU:ta  sairastavien elimistö ei pysty käsittelemään aminohappo fenyyylialaniinia normaalisti, jolloin fenyylialaniinia kertyy liikaa elimistöön.  Liiallinen kertymä on haitallista aivoille ja voi aiheuttaa pitkäkestoisia terveysongelmia, kuten erilaisia neurologisia oireita ja hoitamattomana peruuttamattomia aivovaurioita.

Aminohappo fenyylialaniinia on kaikissa ravinnon proteiineissa. PKU-potilaiden on noudatettava tarkasti proteiinirajoitettua ruokavaliota ja otettava sen lisäksi käyttöön välttämättömiä ja ei-välttämättömiä aminohappoja sisältäviä valmisteita, jotta riittävä proteiinin saanti on turvattu.

Eurooppalaisessa väestössä PKU-tautia sairastaa noin 1/12 000 vastasyntynyttä. Suomessa tauti on geeniperimämme takia hyvin harvinainen, mutta tilanne saattaa muuttua suuremman ilmaantuvuuden väestöistä tulevien maahanmuuttajien määrän kasvaessa.

Lue lisää PKU-päivästä osoitteesta: pkuday.orgJaa artikkeli

Potilaskokemuksia

Me Nutricialla haluamme lisätä tietoisuutta harvinaisista sairauksista. Katso videolta Ellin ja hänen perheensä kokemuksia PKU-sairauden kanssa elämisestä.

Tulosta