Selvitys: Suomi saavuttaisi yli 500 miljoonan euron säästöt puuttumalla ikääntyneiden vajaaravitsemukseen

22 July 2019

Selvitys: Suomi saavuttaisi yli 500 miljoonan euron säästöt puuttumalla ikääntyneiden vajaaravitsemukseen

Silver Economy Forumissa julkaistu kustannuslaskelma osoittaa, että Suomen terveys- ja sosiaalijärjestelmä voisi saavuttaa 515 miljoonan euron vuotuiset säästöt, jos yhteiskunta puuttuisi sairauteen liittyvään vajaaravitsemukseen.

Tutkimustulosten mukaan 55 % suomalaisista pitkäaikaishoidossa olevista vanhuksista on vajaaravittuja ja 40 % vajaaravitsemusriskissä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että vajaaravitun potilaan hoitaminen maksaa kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin normaalissa ravitsemustilassa olevan.

Laskelman mukaan lääketieteellisen ravitsemuksen ja erityisesti täydennysravintovalmisteiden avulla voitaisiin Suomessa vähentää 650 000 sairaalahoitoon ohjausta. Lisäksi sillä voitaisiin vuosittain estää ikääntyneiden keskuudessa 17 000 antibioottireseptiä ja 54 000 painehaavaa.

”Täydennysravintovalmisteiden on kliinisesti todettu tukevan kehonpainon säilymistä ja pitävän yllä lihasmassaa. Lisäksi ravitsemushoidolla voidaan vähentää sairauksista aiheutuvia komplikaatioita, tukea toipumista ja lyhentää sairaalassaoloaikaa, mikä osaltaan alentaa yhteiskunnan kustannuksia”, Carina Kronberg-Kippilä, Nutricia Suomen Medical Affairs Manager toteaa ja jatkaa:

”Meidän tulee kasvattaa yleistä tietoisuutta vajaaravitsemuksesta ja lisätä terveydenhuollon ammattilaisten koulutusta aiheesta. Toiveenamme on myös, että vajaaravitsemuksen seulonta ja ravitsemushoito sisällytettäisiin osaksi terveydenhuollon hoitopolkuja.”

Lue artikkeli kokonaisuudessaan tästä

Lue myös OSG Viestintä Oy:n julkaisema artikkeli: “Kysely: lähes joka kolmas suomalainen huolissaan ikääntymisestä.” Jaa artikkeli

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Ravitsemuksen merkitys ikäihmiselle

Iäkkäät ja sairaat tarvitsevat usein tavallista runsaammin proteiinia. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että runsaammalla proteiinin saannilla on yhteys parempaan fyysiseen kuntoon ja suurempaan lihasmassaan.

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Näiltä terveydenhuollon ammattilaisille suunnatuilta sivuilta löydät ajankohtaista tietoa, kokemusta ja materiaaleja kliinisestä ravitsemuksesta.

Tuotteet ja tuotetietosivut

Lue lisää fyysisen haurauden ja sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon sopivista tuotteistamme.

Tulosta