Koronavirus ja lapset


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tukeaksemme sinua ja perhettäsi tänä haastavana aikana, haluamme vastata yleisimmin esitettyihin kysymyksiin raskauteen, imetykseen ja ruokintaan liittyen.

  • Tällä hetkellä ei ole riittävästi näyttöä sen määrittämiseksi, voiko virus tarttua äidistä vauvaan raskauden aikana, tai mikä vaikutus sillä on vauvaan. Tätä tutkitaan parhaillaan. Raskaana olevien naisten on edelleen noudatettava varotoimia suojautuakseen virukselle altistumisesta ja hakeutua hoitoon varhaisessa vaiheessa, jos oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia ilmenee. Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos sinulla on kysyttävää tai huolenaiheita.

  • Ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin puhelimitse ja seuraa heiltä saamiasi ohjeita.

  • Lapset reagoivat muuttuviin olosuhteisiin eri tavoin, he voivat esimerkiksi takertua, ahdistua, vetäytyä tai olla vihaisia ja levottomia, jotkut aloittavat yökastelun jne. Vastaa lapsesi reaktioihin kannustavalla tavalla, kuuntele heidän huoliaan ja anna heille ylimääräistä rakkautta ja huomiota. Jos sinulla on kysyttävää pienen mielenterveydestä, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

  • Kaikenikäiset ihmiset voivat saada tartunnan, toistaiseksi kuitenkin lapsilla on raportoitu suhteellisen vähän COVID-19 tartuntoja. Virus on kuolemaan johtava harvoissa tapauksissa, toistaiseksi pääasiassa ikääntyneiden ihmisten keskuudessa, joilla on ennestään sairauksia. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys alueesi terveydenhuollon ammattilaisiin.

  • Jos sinulla on kysyttävää imetyksestä, ole yhteydessä neuvolaasi. Kaikkien äitien, joilla on oireita (kuume, yskä tai hengitysvaikeudet) pitäisi olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja noudattaa heidän antamiaan ohjeita.

  • Hengityssuojaimissa on tietty ilmatiiviys ja sen vuoksi ne voivat olla epämiellyttäviä pikkulapsille. Riskien rajoittamiseksi noudata paikallisia ohjeita, ne auttavat suojaamaan sinua ja lastasi COVID-19:ltä. Rajoita kodin ulkopuoliset kontaktit minimiin. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen tai lue lisää terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta.

  • Kaikenikäiset ihmiset voivat saada koronatartunnan. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys neuvolaan.

  • Vauvan käyttämien pullojen, tuttien, mittalusikoiden ja kulhojen sterilointia suositellaan siihen saakka, kun kiinteä ruoka aloitetaan. Välineet, jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja, voidaan desinfioida pyyhkimällä pinta desinfiointipyyhkeellä. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteys neuvolaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen.