Koronavirus ja letkuravitsemus


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Elämme haastavaa aikaa ikäihmisten, sairaiden ja heitä hoivaavien näkökulmasta. Nutricia on koonnut asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien koronavirusta ja letkuravitsemusta.

 • Koronavirus leviää ihmiseltä toiselle pisaratartuntana esim. yskiessä tai läheisessä ihmiskontaktissa. Maailmanlaajuisesti mm. WHO (World Health Organization) ja EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto) ovat ilmaisseet, että riski tartunnalle ruuasta tai pakkauksista on erittäin pieni.

  Danonen valmistusstandardien mukaisesti markkinoille tuotavat valmisteet ovat turvallisia käsitellä ja käyttää. Jakelijoillamme on prosessit, jotka turvaavat tuotteiden hygieenisen käsittelyn. Ei ole syytä uskoa, että koronavirus siirtyisi elintarvikkeiden välityksellä. Paras tapa kuluttajalle suojata itsensä valmisteiden käsittelyn jälkeen on toimia terveysviranomaisten antamien hygieniaohjeiden mukaisesti.

 • Teemme kaikki välttämättömät toimenpiteet, jotta voimme varmistaa tuotteidemme turvallisuuden raaka-ainetoimituksiin, pakkaamiseen ja niiden toimituksiin liittyen.
  Infektion riski ruoka-aineiden tai pakkauksen välityksellä nähdään kaikkien virallisten tahojen (WHO, EFSA, ECDC) mukaan erittäin pienenä.

  Koronavirus ajatellaan leviävän ihmiseltä toiselle pisaratartuntana. Tämänhetkisen tiedon mukaan ei ole syytä olettaa, että COVID-19 siirtyisi ruoan tai kliinisten ravintovalmisteiden välityksellä. Yleisohje on, kuten ruoka-aineiden käsittelyssä yleensäkin, että kädet tulee pestä saippualla ja vedellä 20 sekunnin ajan ennen täydennysravintojuomien tai letkuravintovalmisteiden käyttöä tai käsittelyä.

 • Jos OLET sairaana: käytä maskia ollessasi muiden läheisyydessä (esim. autossa, lääkärissä tms.) Jos tämä ei ole mahdollista (esim. hengitysvaikeuksien vuoksi), yritä välttää yskimistä ja niistämistä muita kohti ja käytä kertakäyttöisiä nenäliinoja. Muiden tulisi käyttää maskia tullessaan kanssasi samaan tilaan.

  Jos ET OLE sairaana: et tarvitse maskia ellet auta henkilöä, joka on sairaana (Ohjeita maskin käyttöön, lue lisää täältä)

 • Jos he OVAT sairaana: heidän tulee käyttää maskia ollessaan muiden lähellä (esim. samassa tilassa, autossa, lääkärissä tms.) Jos tämä ei ole mahdollista (esim. hengitysvaikeuksien vuoksi), tulee heidän välttää yskimistä ja niistämistä muita kohden.

  Jos he EIVÄT OLE sairaana: ei tarvetta käyttää maskia.