Koronavirus ja suojautuminen


7 tapaa suojata itseäsi ja läheisiäsi

Elämme haastavaa aikaa ikäihmisten, sairaiden ja heidän läheistensä näkökulmasta. Siksi haluamme jakaa muutamia yksinkertaisia Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksia siitä, miten voit paremmin suojata itseäsi ja läheisiäsi. Erityisen tärkeää tämä on, mikäli työskentelet ikäihmisten tai sairaiden parissa. Noudattamalla näitä ohjeita voimme yhdessä rajoittaa koronaviruksen leviämistä.

1. PESE KÄDET SÄÄNNÖLLISESTI

Koronavirus leviää ihmiskontakteista. Siksi käsien peseminen vedellä ja saippualla yli 20 sekuntia on paras tapa suojautua. Tee käsienpesusta säännöllinen rutiini ennen aterioita, ulkoa tullessasi sekä ennen ihmiskontakteja ja niiden jälkeen.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Käsienpesu auttaa eliminoimaan viruksen jäämät, joita käsissäsi voi olla, jotta sinä tai läheisesi ette sairastuisi. Vaadi käsienpesua -myös kaikilta niiltä, jotka tulevat kanssasi samaan tilaan – perheenjäseniltä, avustajilta jne. Jos hoidat toisia, on hyvin tärkeää selittää heille miksi käsienpesu on olennaista.

THL:n ohjeistus käsienpesuun

2. Rajoita tapaamisia

Me kaikki haluaisimme olla lähellä iäkkäitä perheenjäseniämme näinä aikoina. Vierailuja ikääntyneiden luona pitää nyt kuitenkin välttää ja pyrkiä estämään viruksen leviämistä. Siirrä vierailut ja perhetapaamiset myöhempään ajankohtaan.

Vältä kosketusta ja pidä yli 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi katkaista yhteys ystäviin ja perheeseen. Yritä etsiä vaihtoehtoisia tapoja kommunikoida esim. puhelimen välityksellä tai chataten.

Jos avustat tai hoidat ikäihmistä, löydäthän aikaa opettaaksesi hänelle uutta tekniikkaa kommunikaation mahdollistamiseksi.

3. Vältä koskemasta silmiä, nenää ja suuta

Koskemme päivän aikana useita eri pintoja, joissa koronavirusta saattaa esiintyä. Käsien kautta virus siirtyy helposti suuhun, nenään tai silmiin. Emme voi olla koskematta erilaisia pintoja, mutta voimme välttää koskettelemasta kasvojamme ja rajoittaa mahdollisesti viruksen siirtymistä elimistöömme. Se ei ole helppoa, mutta kiinnittämällä huomiota siihen, se on mahdollista. Usein kosketeltavat pinnat kannattaa desinfioida: ovenkahvat, puhelimet, kaukosäätimet, auton ratti, kaiteet jne. Kasvojen koskettelua tulee välttää.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Pinnat voivat olla koronaviruksen kontaminoimia ja kun virus pääsee käsiin, se voi siirtyä suun, nenän ja silmien kautta elimistöön. Jos olet avustaja tai hoitaja, huolehdithan, että myös avustettavasi ymmärtää tämän.

4. Huolehdi yskimishygieniasta

Varmista, että sinä ja läheisesi yskitte oikein. Peitä suu ja nenä taivutetulla kyynärpäällä tai nenäliinalla yskimisen tai aivastuksen yhteydessä. Heitä käytetty nenäliinä välittömästi roskiin.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Virukset leviävät pisaratartuntana. Yskimällä oikein ja käyttämällä kasvomaskia suojaat itseäsi ja läheisiäsi viruksilta, kuten flunssalta ja COVID-19:ltä.

5. Sairaana? Hakeudu hoitoon varhain

Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, kuten kuume, yskä tai hengitysvaikeudet, otathan yhteyttä terveydenhuoltoon. Pysy karanteenissa, ota yhteys terveydenhuoltoon ja seuraa annettuja ohjeita.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Viranomaisilla on ajantasainen tieto alueesi tilanteesta. Soittamalla etukäteen osaa terveydenhuollon henkilöstö ohjata sinut oikeaan paikkaan tarvittaessa. Tämä myös suojaa sinua ja auttaa estämään viruksen leviämistä. Jos toimit toisen henkilön avustajana ja saat oireita, on parempi jäädä karenteeniin kuin mahdollisesti levittää tartuntaa.

6. Jatka hyvästä hygieniasta huolehtimista ruuanvalmistuksessa

Käytä erillisiä leikkuualustoja raaoille ja kypsennetyille ruoille. Pese kädet raa’an ja kypsän ruoan käsittelemisen välillä.

Lihaa ei tarvitse välttää. Huolehdi kuitenkin, että se on kypsennetty hyvin ja käsitelty ja valmistettu oikein.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? On erityisen tärkeää, että ruokaa valmistava henkilö huolehtii hyvästä hygieniasta.

Letkuravitsemusta toteutettaessa pese aina kädet saippualla ja vedellä ennen välineistön käsittelyä. Noudata pakkauksen säilytys- ja käyttöohjeita.

7. Seuraa uutisia ja toimi ohjeiden mukaan

Koronavirusepidemiasta liikkuu suuri määrä tietoa. On tärkeää osata erottaa oikea tieto virheellisistä uutisista. Luotettavinta ja ajantasaisinta tietoa epidemiasta löytyy Maailman terveysjärjestön verkkosivuilta: www.who.int (pääosin englanniksi) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta: www.thl.fi.

Tämä tieto ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisten antamaa ohjausta. Kysy aina neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, mikäli joku asia huolettaa sinua.