Koronavirus ja täydennysravintojuomat


Usein kysyttyjä kysymyksiä

Elämme haastavaa aikaa ikäihmisten, sairaiden ja heitä hoivaavien näkökulmasta. Nutricia on koonnut asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien koronavirusta ja täydennysravintojuomia.

 • Koronaviruksen ajatellaan leviävän ihmiseltä toiselle pisaratartuntana. Tämänhetkisen tiedon mukaan ei ole syytä olettaa, että COVID-19 siirtyisi ruoan tai täydennysravintovalmisteiden välityksellä. Kuten ruoka-aineiden käsittelyssä yleensäkin, tulee kädet pestä saippualla ja vedellä 20 sekunnin ajan ennen täydennysravintojuomien tai letkuravintovalmisteiden käyttöä tai käsittelyä.
  Nutricialla teemme kaikki välttämättömät toimenpiteet varmistaaksemme tuotteidemme turvallisuuden raaka-ainetoimituksiin, pakkaamiseen ja niiden toimituksiin liittyen.
  Infektion riski ruoka-aineiden tai pakkauksen välityksellä nähdään kaikkien virallisten tahojen (WHO, EFSA, ECDC) mukaan erittäin pienenä.

 • Et, riskiryhmään kuuluminen ei tarkoita, että tarvitset täydennysravintojuomia. Mikäli haluat lisätietoa asiasta, keskustele terveydenhuollon henkilöstön kanssa.

 • Kliiniset ravintovalmisteet on erityisesti kehitetty sairauskohtaiseen ruokavaliohoitoon ja tuotteita käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa. Täydennysravintojuomia ei yleensä tarvita, jos sinulla on lieviä oireita. Oireiden ollessa lieviä, seuraa viranomaisten suosituksia toimintaohjeista. (thl.fi) Juo paljon nestettä ja syö säännöllisesti. Pyydä apua läheisiltäsi ruokatarvikkeiden toimituksessa. Seuraa tarkasti viranomaisten ohjeita ja vältä viruksen tartuttamista muihin.

  Useimmilla koronaviruksen oireet ovat lieviä, mutta joillakin ne voivat olla vakavia. Terveydenhuollon asiantuntijatkaan eivät vielä tiedä kaikkia viruksen vaikutuksia ihmisiin, mutta vaikuttaa siltä, että ikäihmiset ja perussairaat saavat vakavampia oireita kuin muu väestö. Mikäli sinulla on perussairaus, mikä vaikeuttaa normaalia syömistä, juomista ja ravinnonsaantia sekä käytät jo ennestään täydennysravintovalmisteita, tulee niiden käyttöä jatkaa terveydenhuollon henkilöstön ohjeiden mukaisesti. Mikäli kohtaat ongelmia, otathan yhteyttä hoitavaan tahoon viranomaisohjeistuksen mukaisesti.

  Jos sairastut vakavasti koronaviruksen seurauksena, voit tarvita täydennysravintojuomia. Hoitava taho arvioi tilanteen ja ohjeistaa tarvittaessa.

 • On tärkeää noudattaa paikallisten terveysviranomaisen ohjeita, sillä nämä ohjeet voivat muuttua nopeasti. Seuraa niitä säännöllisesti, erityisesti jos olet tekemisissä koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien, kuten ikäihmisten kanssa. Mikäli mahdollista, pyri pitämään 2 metrin etäisyys muihin.
  On hyvä varmistaa täydennysravintojuomien riittävyys ja toimitus mikäli vanhempasi joutuvat jäämään kotiin. Keskustele apteekkisi kanssa järjestelyistä ja mahdollisista kotiinkuljetuspalveluista. Keräsimme verkkosivuillemme listan kotiin kuljettavista apteekeista. Katso lista täältä

 • THL suosittelee tällä hetkellä kasvomaskin käyttöä koko maassa. Tarkemmat suositukset maskin käytöstä eri tilanteissa riippuvat epidemian vaiheesta ja voivat vaihdella alueittain. Lisätietoa THL:n kotisivuilta.

 • Täydennysravintovalmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on tarkoitettu vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Ne on suunniteltu erityisesti sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon ja niitä käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa. Täydennysravintojuomat ovat useimmille turvallisia käyttää koronaviruksen aiheuttaman infektion aikana  terveydenhuollon henkilöstön ohjeiden mukaisesti. Jos oireesi ovat lieviä, tarvetta niille ei yleensä ole. Vakavammissa tapauksissa täydennysravintojuomilla voidaan tukea ravitsemusta akuutissa vaiheessa kunnes normaalia ruokaa voi taas syödä tarpeeksi.

  Jos olet saanut yksilöllistä ravitsemusneuvontaa perussairauksiisi liittyen, tulee sinun seurata näitä ohjeita. Jos jo käytät täydennysravintojuomia, voit jatkaa niiden käyttöä hoitavan tahon ohjeiden mukaisesti.

 • Täydennysravintovalmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on tarkoitettu vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Ne on suunniteltu erityisesti sairauteen liittyvän  vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon ja niitä käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa. Jos olet toipumassa lieväoireisesta koronaviruksesta, et yleensä tarvitse täydennysravintojuomia. Jos toivut vakavasta infektiosta ja sinun on todettu olevan vajaaravittu tai sen riskissä, voit tarvita niitä. Hoitava taho arvioi tilanteesi ja antaa ohjeet sen mukaisesti.

 • Ennen tuotteiden käyttöä, pese kätesi huolellisesti. Kastele molemmat kädet runsaalla vedellä, ota saippuaa ja hiero kämmeniä vastakkain. Hiero myös kämmenselät, peukalot ja sormien välit.

  Huuhdo kädet runsaalla vedellä 20 sekunnin ajan. Huolellinen huuhteleminen on avaintekijä käsien puhdistamisessa. Kuivaa kätesi hyvin käsipyyhepaperilla, sulje hana paperin avulla ennen roskiin heittämistä. Jos käsien pesu ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

  Muista aina tarkistaa täydennysravintojuoman etiketistä käyttö- ja säilytysohjeet.

 • Jos voit huonosti tai olet toipumassa sairaudesta, voi olla vaikeaa saada tavallisesta ruokavaliosta tarpeeksi energiaa, proteiinia ja kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Erityisesti näin voi olla, mikäli ruokahalu on huono tai kärsit oireista, kuten pahoinvointi, oksentelu, ripuli, arka suu tai nielemisvaikeudet, jotka vaikeuttavat syömistä ja juomista. Nämä voivat altistaa sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen kehittymiselle.
  Täydennysravintovalmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on tarkoitettu vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Niitä käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa. Täydennysravintojuomista saat lisää energiaa, proteiinia, vitamiinia ja kivennäisaineita. Tuotteita on saatavana apteekeista.