Koronavirus ja ikäihmiset

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Elämme haastavaa aikaa ikäihmisten, sairaiden ja heitä hoivaavien näkökulmasta. Nutricia on koonnut asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koskien ikäihmisiä ja koronavirusta.

Voin hyvin ja tahtoisin vierailla vanhempieni luona. Miten toimin?

On tärkeää noudattaa paikallisten terveysviranomaisten ohjeita, sillä ne voivat muuttua nopeasti. Seuraa ohjeistusta säännöllisesti, erityisesti jos olet tekemisissä koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien, kuten ikäihmisten kanssa.

Jos vanhempasi kuuluvat riskiryhmään ikänsä tai terveydentilansa perusteella, on parasta olla heihin yhteydessä puhelimitse tai verkossa ja muistuttaa heitä, että tilanne on väliaikainen ja tärkeintä on heidän, tärkeiden ihmisten, suojaaminen tartunnalta. Ole yhteydessä heihin säännöllisesti ja varmista, että vanhemmillasi on keino olla yhteydessä sinuun. Jos vierailu iäkkään luona on välttämätöntä, noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja pidä viranomaisten suosittelema etäisyys iäkkääseen.

Läheiseni asuu hoitokodissa. Enkö voi enää vierailla siellä?

On tärkeää noudattaa paikallisten terveysviranomaisten ohjeita, sillä nämä ohjeet voivat muuttua nopeasti. Tarkista ohjeet säännöllisesti, samoin hoitokodin omat ohjeistukset.

Pitäisikö minun tehdä ostokset vanhempieni puolesta?

Aikuisväestön tulee pyrkiä estämään viruksen leviämistä kaikin keinoin. Ikääntyneiden ja riskiryhmissä olevien tulee pyrkiä suojautumaan virukselle altistumiselta. Tämä tarkoittaa tarpeettomien ihmiskontaktien ja huonosti tuulettuvien tilojen välttämistä sekä riittävän etäisyyden pitämistä muihin. On tärkeää noudattaa paikallisten terveysviranomaisten ohjeita ja tietää, miten viruksen leviäminen ja siihen altistuminen voidaan rajoittaa. Ohjeistus voi muuttua nopeasti, ja niitä tulee seurata säännöllisesti. Mikäli mahdollista, pyri pitämään 2 metrin etäisyys muihin.

Pyri varmistamaan, että vanhemmillasi on riittävästi ruokatarvikkeita, päivittäistavaroita ja lääkkeitä. Voit auttaa heitä käymällä kaupassa ja hoitamalla ostokset. Kotiinkuljetuspalvelut ostoksille ja aterioille ovat hyvä vaihtoehto terveellisen ravinnonsaannin turvaamiseksi ja siinäkin tapauksessa on tärkeää välttää kontaktia palveluiden toimittajien kanssa.

Vanhempani käyttävät täydennysravintojuomia. Pitäisikö minun noutaa niitä apteekista vanhempieni puolesta?

On tärkeää noudattaa paikallisten terveysviranomaisen ohjeita, sillä nämä ohjeet voivat muuttua nopeasti. Seuraa niitä säännöllisesti, erityisesti jos olet tekemisissä koronaviruksen riskiryhmään kuuluvien, kuten ikäihmisten kanssa. Mikäli mahdollista, pyri pitämään 2 metrin etäisyys muihin.
On hyvä varmistaa täydennysravintojuomien riittävyys ja toimitus mikäli vanhempasi joutuvat jäämään kotiin. Keskustele apteekkisi kanssa järjestelyistä ja mahdollisista kotiinkuljetuspalveluista. Keräsimme verkkosivuillemme listan kotiin kuljettavista apteekeista. KATSO LISTA TÄÄLTÄ

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Koronavirus ja suojautuminen

Tässä osiossa jaamme seitsemän tapaa suojata itseäsi ja läheisiäsi.

Lue lisää

Koronavirus ja täydennysravintojuomat

Tässä osiossa jaamme Nutrician asiantuntijoiden vastauksia yleisimpiin kysymyksiin täydennysravintojuomista ja koronaviruksesta.

Lue lisää

Kotijumppaopas

Iloa ja liikettä päivääsi. Katso helpot kotijumppaohjeet toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Lue lisää

Apteekkien kotiinkuljetus - turvallinen vaihtoehto riskiryhmille

On tärkeää, että ruokavaliohoitoa pystytään toteuttamaan keskeytyksittä. Katso lista apteekeista, joilla on kotiinkuljetuspalvelu tai drive-in noutopiste.

Lue lisää
Tulosta