Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Fortini - tukee osaltaan ADHD:tä sairastavan lapsen ravitsemusta

TÄYDENNYSRAVINTOVALMISTEET ADHD:TÄ SAIRASTAVILLE VAJAARAVITUILLE LAPSILLE

Täydennysravintovalmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on tarkoitettu sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon ja joita terveydenhuollon ammattilaiset voivat suositella lapsille, joilla on ADHD-diagnoosi ja jonka lääkityksen seurauksena on heikentynyt ruokahalu ja ravitsemustila.

Kohentuneeseen ravitsemustilaan liittyy usein tunne paremmasta hyvinvoinnista1 ja yleisestä kokonaistilanteesta.

FORTINI – RAVITSEMUKSELLISESTI TÄYSIPAINOISET TÄYDENNYSRAVINTOVALMISTEET

Fortini on laaja valikoima täydennysravintovalmisteita, jotka on suunniteltu yli 1-vuotiaille lapsille. Fortini on energiatiheä täydennysravintovalmiste, joka sisältää kaikkia lapsen tarvitsemia energiaravintoaineita sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Fortinia voidaan käyttää ruokavalion osana täydentämään ravinnonsaantia silloin, kun lapsi ei saa tarpeeksi ravintoa tavallisesta ruuasta.

Esimerkki Fortinin käytöstä osana muuta ravintoa

 • 4-8 -vuotiaat: 1–3 pulloa/päivä (300–900 kcal / päivä)
 • 9–12-vuotiaat: 1-4 pulloa/päivä (300–1200 kcal / päivä)

Terveydenhuollon ammattilaisen tulee aina määrittää Fortinin päivittäinen käyttömäärä potilaan iän, kehon painon ja lääketieteellisen tilan mukaan. Fortinin kuitupitoisuuden takia pienempien lapsien tulee käyttää varoen yli 4 pulloa päivässä.

Nutricia tarjoaa myös täyden tuotevalikoiman NutriDrink-täydennysravintovalmisteita, joita voidaan suositella yli 12-vuotiaille potilaille, joiden ravitsemustila on heikko ja jotka hyötyisivät täydennysravintovalmisteista.

FORTINI COMPACT MULTI FIBRE. PULLON RAVINTOSISÄLTÖ

product bottle
 • yoghurt nutrition icon

  Energiaa

  1260 kJ/300 kcal = vastaa 5 dl jogurttia

 • grains nutrition icon

  Ravintokuitua

  2,4 g = vastaa 25 g kaurapuuroa

 • fat nutrition icon

  Rasvaa

  10,9 g = vastaa 2 1/2tl voita

 • fruit nutrition icon

  Hiilihydraatteja

  28,5 g = vastaa 2 1/2 omenaa

 • cheese nutrition icon

  Kalsium

  210 mg = vastaa 1 1/2 juustoviipaletta

 • meat nutrition icon

  Rauta

  2,4 mg = vastaa 100 g jauhelihaa

 • egg nutrition icon

  Proteiinia

  7 g = vastaa 1 kananmunaa

VANHEMPIEN OPAS – ATERIAESIMERKKEJÄ

Lapsen ruokahalun ollessa vähentynyt ADHD-lääkityksen seurauksena, voidaan täydennysravintovalmisteilla täydentää lapsen ravinnonsaantia lisäämällä niitä päivittäisiin aterioihin. Ravintovalmisteemme voidaan nauttia välipalana, osana kouluruokailua tai lapsen suosikkiateriaa.

ADHD esite ja opas vanhemmille

LAAJA VALIKOIMA MAKUJA JA ERILAISIA KOOSTUMUKSIA – VAIHTELUN JA HOITOMYÖNTYVYYDEN TUEKSI

Fortini on parasta nautittuna kylmänä. Sen voi myös jäädyttää ja nauttia jäähilejuomana tai jäätelönä tai käyttää leivonnassa maidon/kerman tilalla. ADHD-potilaidesi vanhemmat voivat hyötyä vinkeistä ja resepteistä, joita löytyy osoitteesta: fortini.fi

Lue lisää fortini.fi
Fortini tuotevalikoima lapsille Smoothie ja Fortini Multi Fibre

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Vähentynyt ruokahalu

Tutkimuksissa on osoitettu, että jopa 65% ADHD-lääkehoitoa saavista lapsista kokee ruokahaluttomuutta tai heidän ruokahalunsa on vähentynyt. Lue lisää alentuneen ruokahalun vaikutuksista.

Lue lisää

Seulonta

Lapsilla, joilla on diagnosoitu, lääkinnällisesti hoidettu ADHD, on 60 % korkeampi riski olla alipainoinen. Lue lisää vajaaravitsemuksen seulonnasta.

Lue lisää

Tietoa ja tukea

On olemassa useita tapoja tukea ADHD-lääkitystä käyttävän lapsen päivittäistä ruokavaliota. Lue lisää vinkkejä ja ruokailuohjeita.

Lue lisää

Kuvat ja materiaalit

Nutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.

Lue lisää

VIITTEET

1. Joosten K, et al. Association between nutritional status and subjective health status in chronically ill children attending special schools. Qual Life Res. 2016;25:969-77.

2. Ravintosisältö per pullo/vertailu tavallisiin elintarvikkeisiin. Danish Technical University (DTU), n.a, (viitattu 1.10.2019). Saatavilla internetissä https://frida.fooddata.dk/food/59?.

Tulosta