Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Tietoa ja tukea ADHD-lääkityn lapsen ruokailuun

ADHD-DIAGNOSOITUJEN LAPSIEN RAVINNONSAANNIN HALLINTA

Jos ruokahalun heikkenemisestä ja laihtumisesta tulee ongelma lapsen kasvulle ja kehitykselle, on olemassa useita tapoja tukea lasta ja perhettä, kuten vanhempien opastus, kouluruokailun suunnitteleminen yhteistyössä koulun kanssa, ravitsemusterapeutin ohjeistus tai lääkehoidon muuttaminen. Jokaisen lapsen ja perheen on löydettävä paras lähestymistapa heidän ympärillään olevien terveydenhuollon ammattilaisten tuella.

Ravitsemuksen tukeminen

Jos ADHD:tä sairastavalla lapsella on vähentynyt ruokahalu tai havaittuja ongelmia ravitsemustilassa, voidaan lapsen tilaa tukea monilla eri keinoilla.

LÄÄKEHOITO MIETITYTTÄÄ

Keskustele lasta hoitavan lääkärin kanssa lääkehoitoon liittyvistä asioista.

Vanhempien koulutus

Vanhemmat pystyvät toimimaan paremmin, jos he saavat opastusta, miten heidän kannattaisi toimia. Tältä sivulta löydät ideoita ja vinkkejä rutiineihin.

Ravitsemusterapeutin apu

Jos lapsi laihtuu liikaa, voi ravitsemusterapeutin tapaamisesta olla hyötyä. Mitä aikaisemmin lapsen paino saadaan kehittymään oikeaan suuntaan sitä parempi.

Yhteistyö koulun kanssa

Koulun ja/tai kouluterveydenhoitajan kanssa voidaan miettiä erilaisia toimintamalleja, joilla kouluruokailu saadaan toimivaksi.

ELINTARVIKKEIDEN TÄYDENTÄMINEN

Jos ruokahalu on vähäinen, on olemassa useita tapoja lisätä lapsen ravinnonsaantia kokonaisuudessaan, myös tavalla, joka tukee terveellistä ja monipuolista ruokavaliota ja jonka vanhemmat voivat hallita hyvin.

Miten lisätä ruuasta saatavaa energiaa kokonaisvaltaisesti:

  • Yleisesti sisällytä ruokavalioon runsaasti energiaa ja/tai proteiinia sisältäviä valmisteita
  • Lisää energian ja/tai proteiinin määrää lapsesi suosikkiannoksissa
  • Tarjoa juomia, joissa on enemmän energiaa ja vitamiineja, kuten maitoa tai tuoremehua
  • Tarjoa runsaasti energiaa sisältäviä lisukkeita ja kastikkeita, kuten majoneesia
  • Harkitse täydennysravintovalmisteita* ruokavalion lisänä

*Kliiniset ravintovalmisteet on tarkoitettu sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Käytetään terveydenhuollon ohjauksessa. Terveydenhuollon ammattilainen voi suositella niitä lisäravintona osana monipuolista ruokavaliota.

Täydennysravintovalmiste Fortini tyttölapsille

ADHD esite ja opas vanhemmille

VANHEMPIEN OPAS – ATERIAESIMERKKEJÄ JA VINKKEJÄ ARKEEN

Vanhemmille voi olla haastavaa hallita päivittäisiä aterioita, kun heidän lapsensa ruokahalu on heikentynyt lääkehoidon takia. Aamiainen on erityisen tärkeä, koska ruokahalu on yleensä edelleen hyvä ennen lääkkeen ottamista aamulla. Vanhempien oppaassamme on pieniä vinkkejä ja ehdotuksia ravinnonsaannin lisäämiseksi päivän aikana.

Ruokakello

Napsauttamalla kellonaikoja saat vinkkejä ja neuvoja kuinka tukea ADHD-lääkitystä käyttävän lapsen päivittäistä ruokavaliota

Aamupala

Kiinnitä huomiota aamiaiseen: aamiainen ennen kuin ruokahalu heikkenee

Välipala

Mahdollinen lisä täydennysravintovalmisteesta

Lounas

Suunnittele kouluruokailu: mahdollinen lisä täydennysravintovalmisteesta

Välipala

Mahdollinen lisä täydennysravintovalmisteesta

Päivällinen

Mahdollinen lisä täydennysravintovalmisteesta

Iltapala

Mahdollinen lisä täydennysravintovalmisteesta

Kellon violetti ympyrä kuvaa lääkkeen ottamisesta johtuvan heikentyneen ruokahalun vaikutusta klo 8 aamulla ennen kouluun menoa. Haittavaikutuksen ilmaantumisaika on yksilöllinen: kuva on tarkoitettu vain viitteelliseksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Ruokavaliohoito

Kohentuneeseen ravitsemustilaan liittyy usein tunne paremmasta hyvinvoinnista ja yleisestä kokonaistilanteesta. Lue miten FORTINI voi tukea

Lue lisää

Vähentynyt ruokahalu

Tutkimuksissa on osoitettu, että jopa 65% ADHD-lääkehoitoa saavista lapsista kokee ruokahaluttomuutta tai heidän ruokahalunsa on vähentynyt. Lue lisää alentuneen ruokahalun vaikutuksista.

Lue lisää

Seulonta

Lapsilla, joilla on diagnosoitu, lääkinnällisesti hoidettu ADHD, on 60 % korkeampi riski olla alipainoinen. Lue lisää vajaaravitsemuksen seulonnasta.

Lue lisää

Kuvat ja materiaalit

Nutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.

Lue lisää
Tulosta