Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Vajaaravitsemuksen riski ADHD:n hoidossa?

SEULONTA & RAVITSEMUSTILAN ARVIOINTI

Lapsilla, joilla on diagnosoitu ADHD ja joilla on lääkehoito, on ilmoitettu olevan 60% suurempi riski alipainoon verrattuna lapsiin, joilla ei ole ADHD-diagnoosia1. Ruokahalun heikkeneminen ja painonmuutokset ovat yksi vaikeimmista haittavaikutuksista lapsilla, jotka käyttävät ADHD-lääkitystä. Siksi painon ja kasvun seuraaminen on tärkeää. NICE ohjeistaa tarkastamaan ADHD-lääkehoidossa olevien lasten ja nuorten painon ja pituuden ja kirjaamaan kasvutiedot säännöllisesti2.

  • Pituus mitataan 6 kuukauden välein lapsilla ja nuorilla
  • Paino punnitaan 3 kuukauden välein alle 10-vuotiailla lapsilla
  • Paino punnitaan 3 ja 6 kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta*

*yli 10-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, ja sen jälkeen joka 6. kuukausi tai useammin, jos huolenaiheita ilmenee

ADHDn-diagnosointi ja testaus lääkärillä

PNST kyselytyökalu ADHDn diagnosointiin

LASTEN RAVITSEMUKSEN ARVIOINNIN SEULONTATYÖKALU (PNST)

Jos vanhemmat ilmoittavat ruokahalun heikentyneen ja siitä johtuvan laihtumisen tai epäilet, että lapsen ravitsemustilassa on ongelmia lääkehoidon aloittamisen jälkeen, voidaan lapsen ravitsemustila seuloa. Sairaalahoidossa olevien lapsien vajaaravitsemuksen seulontaan on saatavana useita työkaluja. Kaikkien näiden tavoitteena on parantaa lasten terveydentilaa. Potilaista, joiden todetaan olevan ravitsemusriskissä, tulisi myöhemmin suorittaa tarkempi ravitsemuksellinen arviointi erityisten ravitsemusongelmien tunnistamiseksi ja määrittämiseksi.

PNST (Paediatric Nutrition Screening Tool) on validoitu seulontatyökalu ravitsemuksen arviointia varten. Se on nopea, yksinkertainen ja tuloksia tuottava. PNST sisältää 4 kysymystä*, ja vanhemmat tai esim. hoitaja voivat täyttää sen kahdessa minuutissa3.

RUOKA- JA JUOMAPÄIVÄKIRJA

Ruokapäiväkirja on käytännönläheinen lähestymistapa lapsen ja perheen tukemiseen ateria-aikojen ja päivittäisten rutiinien yhteydessä. Yksityiskohtaiset ohjeet lomakkeen täyttämiseen ovat lomakkeen alussa, käy ne vanhempien kanssa yksityiskohtaisesti läpi.

Ravitsemusterapeutit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset voivat pyytää perheitä täyttämään myös paljon yksityiskohtaisemman ruoka- ja juomapäiväkirjan, joka sisältää tarkan ruoan kuvauksen, jotta voidaan arvioida asianmukaisesti ravinnon saanti ja jäsentää lapsen tulevaisuuden ruokavaliohoidon suunnitelma.

Ruokapäiväkirja ja reseptejä ADHD lasten arkeen

Sinua saattaa myös kiinnostaa

Tietoa ja tukea

On olemassa useita tapoja tukea ADHD-lääkitystä käyttävän lapsen päivittäistä ruokavaliota. Lue lisää vinkkejä ja ruokailuohjeita.

Lue lisää

Ruokavaliohoito

Kohentuneeseen ravitsemustilaan liittyy usein tunne paremmasta hyvinvoinnista ja yleisestä kokonaistilanteesta. Lue miten FORTINI voi tukea

Lue lisää

Vähentynyt ruokahalu

Tutkimuksissa on osoitettu, että jopa 65% ADHD-lääkehoitoa saavista lapsista kokee ruokahaluttomuutta tai heidän ruokahalunsa on vähentynyt. Lue lisää alentuneen ruokahalun vaikutuksista.

Lue lisää

Kuvat ja materiaalit

Nutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.

Lue lisää

Viitteet

1. Waring ME, et al. Overweight in children and adolescents in relation to attention-deficit/hyperactivity disorder: results from a national sample. Pediatrics. 2008;122:1–6.

2. Attention deficit hyperactivity disorder: diagnosis and management. NICE guideline. Published: 14 March 2018 www.nice.org.uk/guidance/ng87

3. White, et al. Simple Nutrition Screening Tool for Pediatric Inpatients. J Parenter Enteral Nutr. 2016;40:392-8.*The full version of the PNST study is available through journal subscription, in which further instructions are found. Nutricia also recommends to reach out to the corresponding author Dr. Melinda White for support in clinical implementation.

Tulosta