Epilepsia ja Ketogeeninen ruokavalio

Epilepsia

Epilepsia on neurologisista sairauksista yleisin. Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan noin 1 % maailman väestöstä sairastaa epilepsiaa (1). Ketogeenista ruokavaliota on käytetty vaikeahoitoisen epilepsian ruokavaliohoitoon jo lähes sadan vuoden ajan.

Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio oli epilepsian ensisijaishoito 1920-luvulle asti. Epilepsialääkkeiden tultua markkinoille ruokavaliohoidon käyttö kuitenkin väheni vähenemistään. 1990-luvulta lähtien ketogeeninen ruokavalio on jälleen tunnustettu arvokkaaksi vaihtoehdoksi vaikeahoitoisen, lääkeresistentin epilepsian hoidossa.

Ketogeeninen ruokavalio

Ruokavaliohoidon ja ravitsemuksen merkitys

Epilepsialääkitys tuottaa useimmille potilaille hyvän vasteen (2). Noin 20–30 prosentilla potilaista lääkitys ei tuota vastetta, jolloin ketogeeninen ruokavalio voi olla sopiva vaihtoehto (3). Ruokavaliohoidon vaikutusmekanismeja ei toistaiseksi tunneta täysin. Ruokavaliohoidolla voidaan vaikuttaa kohtauksien määrään osaltaan vähentäen niitä tai jopa poistaen ne (4-8). Ruokavaliohoidolla on havaittu lisäksi muita positiivisia vaikutuksia mm. vireystilaan ja keskittymiskykyyn.

Ketogeeninen ruokavalio on runsasrasvainen, vähä­hiilihydraattinen ruokavalio, josta saadaan riittävästi proteiinia kasvuun. Ketogeeninen ruokavalio jäljittelee paastotilaa, jossa elimistö polttaa ensisijaisesti ravinnon rasvoja eikä normaalisti yleisempää energianlähdettä, glukoosia (9). Ketogeeninen ruokavalio voidaan jakaa eri tyyppeihin, joita ovat mm. usein kuvattu klassinen ketogeeninen ruokavalio ja ketogeeninen MCT-ruokavalio. Näiden ruokavaliotyyppien teho kohtausten vähentämisessä on dokumentoitu kliinisissä tutkimuksissa (5).

Viime vuosina klassisen ketogeenisen ruokavalion rinnalle on noussut useita sallivampia vaihtoehtoja, kuten modifioitu ketogeeninen ruokavalio. Ruokavaliohoitoa myös harkitaan jo varhemmin vaikeahoitoisen epilepsian hoidossa (8).

Tulevaisuuden tutkimustyötä

Tutkimuksia ketogeenisesta ruokavaliosta julkaistaan tällä hetkellä enemmän kuin ​​koskaan aikaisemmin. Tutkimusnäytön mukaan noin puolella lapsista havaitaan kohtausten vähenevän ketogeenisen ruokavalion yhteydessä. Tutkimusnäytön määrä kasvaa ja on jo merkittävä. Nutrician tutkijat kehittävät parhaillaan uusia ja innovatiivisia tuotteita, joilla parannetaan monien epilepsiapotilaiden ja heidän perheidensä elämänlaatua.

Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia ideoita, jotka auttavat meitä saavuttamaan visiomme. Haluamme kehittää kattavan valikoiman tuotteita ketogeeniseen ruokavalioon niin imeväisikäisille kuin lapsille, joille ne toimivat ainoana ravinnonlähteenä, esim. letkuravituille lapsille tai pulloruokituille imeväisille. Tämän ohella Nutricia portfoliossa on useita valmisteita, kuten jauhemaisia, käyttövalmiita nesteitä ja erityismoduuleja, joilla voidaan tukea ketogeenista ruokavaliota.

Kaikki tuotteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, jotka on tarkoitettu ruokavaliohoitoon ja niitä käytetään terveydenhuoltohenkilöstön ohjauksessa.

Kokemuksia ketogeenisesta ruokavaliosta

Videolta näet terveydenhuollon ammattilaisen kokemuksia ketogeenisen ruokavalion käytöstä epilepsiapotilaiden hoidossa.

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Lue lisää epilepsian ruokavaliohoitoon sopivista tuotteistamme tästä

 

 

Viitteet

  1. The global Campaign against Epilepsy. Geneva. World health organization 2000. (Information pack for the launch of the Global Campain’s Second Phase. 12-15 February2001).
  2. Stafstrom C et al. Epilepsy and the ketogenic diet. 2004. Humana Press. Totawa.
  3. Kwan P et al. Early identification of refractory epilepsy. N Engl J Med 2000:342;314-319.
  4. Freeman J et al. The ketogenic diet: a treatment for epilepsy in children and others. 2007. 4th ed. Demos, New York.
  5. Neal EG et al. Lancet Neurol 2008;7:500-506.
  6. Keene DL. Ped Neurol. 2006;35(1):1-3.
  7. Henderson GB et al. J Child Neurol 2006;21 (3):193-198.
  8. Kossoff EH et al. Epilepsia 2009:febr50(2)304-317.
  9. Levy R, Cooper P. Update in Cochrane Database Syst Rev. 2012;3:CD001903.