Lehmänmaitoallergia

Lehmänmaitoallergia

Immuunijärjestelmä pyrkii suojaamaan elimistöä infektioilta hyökkäämällä tauteja mahdollisesti aiheuttavia viruksia ja bakteereja vastaan. Ruoka-aineallergia kehittyy, kun immuunijärjestelmä reagoi epätarkoituksenmukaisesti johonkin tietyn ruoka-aineen sisältämään aineeseen. Lehmänmaitoallergiaa (jota kutsutaan myös maitoproteiiniallergiaksi tai maitoallergiaksi) sairastavilla immuunijärjestelmä reagoi lehmänmaidon proteiineihin (1).

Lehmänmaitoallergia on vauvojen ja pikkulasten yleisin ruoka-allergia. Sen esiintyvyys alle 3-vuotiailla on noin 2-3% (4). Oireita voivat olla esim. vatsaoireet kuten ripuli (ei koliikki), hengityksen vinkuminen, ihottuma ja itkuisuus. Oireet voivat olla hyvin kuormittavia ja stressaavia sekä vauvalle että muille perheenjäsenille.

Kliiniset ravintovalmisteet maitoallergian ruokavaliohoitoon

Äidinmaito on lapsen parasta ravintoa. Imetyksen sanotaan olevan myös tärkeää äidin ja lapsen kiintymyssuhteelle. Vaikka imetys onkin paras vaihtoehto vauvalle, joissakin harvinaisissa tapauksissa myös äidin käyttämät maitotuotteet voivat aiheuttaa lapselle allergiaoireita. Tällöin vauva ei ole allerginen itse äidinmaidolle, vaan hän reagoi äidin ravinnosta äidinmaidon kautta kulkeutuneisiin pieniin määriin lehmänmaidon proteiineja (2).

Jos äiti ja terveydenhuoltohenkilöstö yhdessä katsovat, että lehmänmaidon poistaminen äidin omasta ruokavaliosta ei onnistu, terveydenhuoltohenkilöstö voi suositella vauvalle ns. hypoallergeenista äidinmaidonkorviketta. Hypo­allergeenisia äidinmaidonkorvikkeita on kahta päätyyppiä: pitkälle hydrolysoituja (pilkottuja) valmisteita ja aminohappopohjaisia valmisteita. Toisin kuin pitkälle hydrolysoidut valmisteet, aminohappopohjaiset äidinmaidonkorvikkeet valmistetaan puhtaista aminohapoista.

Oletko vanhempi tai muu omainen lapselle, jolla on lehmänmaitoallergia?

Maitoallergia.fi sivustolta voit lukea luotettavaa tietoa maitoallergiasta ja saada käytännön vinkkejä sekä reseptejä maidottoman ruokavalion toteutukseen.

Lue lisää Maitoallergia.fi

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Katso koko tuotevalikoimamme tästä

Viitteet

  1. Fiocchi A. ym., DRACMA Guidelines , WAO Journal 2010; 3(4): 57-161.
  2. Vandenplas Y. ym., Arch Dis Child 2007;92:902-908.
  3. Koletzko B. ym., JPGN 2012;55:221-229.
  4. Duodecim, Käypä hoito -suositus. Ruoka-allergia (lapset) 2015.