Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet kuluttaja, valitse "kuluttaja" ja pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai ”takaisin kotisivulle”. Äidinmaito on pienen vauvan parasta ja ensisijaista ravintoa. Äidinmaidonkorvikkeita, vieroitusvalmisteita ja imeväisille tarkoitettuja erityisvalmisteita koskevaa tiedotusta ja markkinointia säätelee Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus 1216/2007. Tämän asetuksen mukaisesti tietoa näiden tuotteiden ominaisuuksista ja käytöstä voivat lapsiperheille välittää ainoastaan terveydenhuollon ammattilaiset.

Laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välinen ero

Kaikki vauvat ansaitsevat onnellisen alun elämälle. Ensimmäisen elinvuoden aikana 3 %:lla diagnosoidaan lehmänmaitoallergia1.
Allergia lehmänmaidon sisältämille proteiineille, josta käytetään myös nimityksiä lehmänmaitoallergia tai maitoallergia on ruoka-aineallergioista yleisin2. Kyseessä on tila, jossa elimistön immuunijärjestelmä reagoi poikkeavasti lehmänmaidon proteiiniin ja seurauksena on epämiellyttäviä oireita, jotka usein aiheuttavat huolta perheessä.

LAKTOOSI-INTOLERANSSIN JA MAITOALLERGIAN VÄLINEN ERO

Jos lapsi saa oireita maitotuotteiden syömisestä, syynä on lähes aina maitoallergia3. Vauvojen ja leikki-ikäisten laktoosi-intoleranssi on erittäin harvinainen ja se puhkeaa erittäin harvoin ennen kouluikää4. Tämä pätee myös silloin, kun lapsen vanhemmilla on laktoosi-intoleranssi. On tärkeää ymmärtää maitoallergian ja laktoosi-intoleranssin ero. Laktoositon ruoka sisältää maitoproteiinia ja saattaa olla vaaraksi maitoallergiselle lapselle5.

Katso video laktoosi-intoleranssin ja maitoallergian välisistä eroista

MAITOALLERGIA – ALLERGIA MAIDON PROTEIINEILLE

Lasten maitoallergia johtuu siitä, että keho erehtyy luulemaan maitoproteiineja vaarallisiksi. Tällöin immuunipuolustus tuottaa allergisen reaktion, joka voi ilmetä eri tavoin. Tietyt reaktiot puhkeavat heti lapsen syödessä maitoa sisältävää ruokaa. Nopeita reaktioita ovat esimerkiksi äkillinen punainen ihottuma tai oksentelu. Jotkin reaktiot ilmenevät paljon myöhemmin, joskus jopa päivien kuluttua. Hitaasti ilmeneviä reaktioita ovat ummetus tai kasvun hidastuminen6.

Maitoallergia johtuu siitä, että kehon immuunipuolustus reagoi maidon sisältämiin proteiineihin. Oireet voivat pahimmassa tapauksessa olla jopa niin vakavia, että hengitys vaikeutuu. Allergisen reaktion välttämiseksi lapsi ei saa syödä lehmän tai muiden eläinten maitoa sisältävää ruokaa.

Maitoallergia johtuu siitä, että kehon immuunipuolustus reagoi maidon sisältämiin proteiineihin.

Laktoosi-intoleranssi – heikentynyt kyky pilkkoa maitosokeria

Laktoosi-intoleranssi on yksi tyypillisimmistä ruokayliherkkyyksistä ja se sekoitetaan usein lehmänmaitoallergiaan. Laktoosi-intoleranssi johtuu elimistön heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosia eli maitosokeria, joka on maidossa esiintyvä hiilihydraatti. Laktoosi-intoleranssi voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin lehmänmaitoallergia7.

Lehmänmaitoallergia puhkeaa yleensä vauvan ensimmäisen 12 elinkuukauden aikana, kun taas laktoosi-intoleranssi on vauvoilla hyvin harvinainen. Se ilmaantuu usein 5-6 ikävuoden jälkeen8. Ajan kuluessa useimmilla lapsilla maitoallergia väistyy, kun taas laktoosi-intoleranssi on usein pysyvä.

Mikäli lapsella diagnosoidaan lehmänmaitoallergia, tulee hänen noudattaa ruokavaliota, joka ei saa sisältää lainkaan lehmänmaidon proteiinia. Jos lapsella on laktoosi-intoleranssi, tulee ruokavalion sisältää mahdollisimman vähän laktoosia9.

Laktoosi on tärkeä osa rintamaidon- ja äidinmaidonkorvikkeiden koostumusta, eikä sitä tulisi perusteettomasti poistaa imeväisen ruokavaliosta10.

Laktoosi-intoleranssi johtuu suolen heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosiksi kutsuttua maitosokeria. Heikentynyt kyky pilkkoa laktoosia johtuu laktaasientsyymin puutteesta ja voi toisinaan aiheuttaa vatsakipuja, ilmavaivoja tai ripulia – eli samoja oireita, joita maitoallergiakin aiheuttaa. Tärkeä ero on, että laktoosi-intoleranssin oireet rajoittuvat suolistoon eivätkä ole lapselle vaarallisia11.

Toisin kuin maitoallergikko, laktoosi-intolerantti lapsi sietää usein pienen määrän maitoa tai maitotuotteita, jotka sisältävät vain vähän laktoosia, kuten jogurttia tai juustoa. Laktoosittomia maitotuotteita ei saa antaa maitoallergiselle lapselle, sillä ne sisältävät yhtä paljon maitoproteiinia kuin tavallisetkin maitotuotteet12.

 

Laktoosi-intoleranssi johtuu suolen heikentyneestä kyvystä pilkkoa laktoosiksi kutsuttua maitosokeria.

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA

Lehmänmaitoallergian oireet

Maitoallergia voi oireilla monin eri tavoin. Juuri oireiden yksilöllisyys saattaa toisinaan hidastaa oikean diagnoosin saamista.

Lue lisää

Diagnosointi ja hoito

Lehmänmaitoallergia voi olla IgE- tai ei IgE-välitteinen ja sen diagnosointi ei ole aina selkeää.

Lue lisää

Suosituksellasi on merkitystä

Vanhemmat luottavat terveydenhuollon ammattilaisiin valitessaan lehmänmaitoallergiselle lapselle sopivaa valmistetta

Lue lisää

potilastuki

Haluamme tukea terveydenhuollon ammattilaisten työtä ja siksi tarjoamme laajan valikoiman materiaalia osaksi potilaan hoitoa.

Lue lisää

Viitteet

 1. Koletzko S, et al. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN Gl Committee Practical Guidelines. JPGN 2012;55:221–9
 2. Koletzko S, et al. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN Gl Committee Practical Guidelines. JPGN 2012;55:221–9
 3. Koletzko S, et al. Diagnostic Approach and Management of Cow’s-Milk Protein Allergy in Infants and Children: ESPGHAN Gl Committee Practical Guidelines. JPGN 2012;55:221–9
 4. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.
 5. Heine RG et al. Lactose intolerance and gastrointestinal cow’s milk allergy in infants and children – common misconceptions revisited. World Allergy Organ J. 2017 Dec 12;10(1):41. doi: 10.1186/s40413-017-0173-0. eCollection 2017.
 6. http://komjolksallergi.se/vad-ar-mjolkallergi/mjolkproteinallergi-barn/
 7. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.
 8. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.
 9. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.
 10. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.
 11. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.
 12. Heyman MB, et al. Committee on Nutrition. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics. 2006;118(3):1279–86.

Nutricia tukee WHO:n suositusta, jonka mukaan äidinmaito on imeväisikäisen parasta ravintoa. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos epäilet lapsellasi maitoallergiaa.