Muistin heikkeneminen ja varhainen Alzheimerin tauti

Muistin heikkeneminen

Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Tyypillisesti viime aikojen tapahtumat unohtuvat, mutta vuosien takaiset tapahtumat saatetaan muistaa hyvinkin tarkasti. Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa on kuitenkin tyypillistä, että nimenomaan lyhytkestoinen muisti heikkenee. Vanhojen asioiden säilyminen muistissa viivyttää usein muistihäiriön huomaamista, muutokset voivat olla melko huomaamattomia, ja niitä pidetään usein ikääntymisen aiheuttamina.

Synapsikato ja varhainen Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa tietyt muistitoimintojen kannalta keskeiset aivoalueet vaurioituvat. Solujen välinen viestintä tapahtuu synapsiliitosten kautta. Synapseja häviää ja muodostuu aivoissa koko elämän ajan. Terveissä aivoissa uusien synapsien muodostuminen ja vanhojen synapsien tuhoutuminen ovat tasapainossa. Alzheimerin taudissa synapsien vaurioituminen nopeutuu jolloin uusien synapsien muodostus ei enää pysty kompensoimaan synapsikatoa. Tällöin aivojen hermosoluverkoston toiminta alkaa pettää ja kehittyy oireita, kuten muistihäiriöitä. Toistaiseksi ei tiedetä, mistä synapsien tuhoutuminen johtuu, mutta tutkimusten mukaan synapsikato on Alzheimerin taudin ensimmäisiä merkkejä.

Ravitsemuksen merkitys ja synapsimuodostus

Ruoasta saatavilla ravintoaineilla on tärkeä merkitys aivokudoksen terveydelle. Tietyt keskeiset ravintoaineet ovat tärkeitä synapsimuodostuksen kannalta.

Synapsit koostuvat hermosolujen solukalvoista eli neuronikalvoista, jotka taas koostuvat fosfolipideistä eli tietyistä rasvoista. Fosfolipidien muodostukseen tarvitaan omega-3-rasvahappoja, uridiinia ja koliinia sekä B-ryhmän vitamiineja ja antioksidanteja. Alzheimerin tautia sairastavien elimistössä on todettu olevan vähemmän näitä ravintoaineita kuin samanikäisillä terveillä henkilöillä.

 

Souvenaid ja varhainen Alzheimerin tauti

Souvenaid on varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon tarkoitettu kliininen ravintovalmistejuoma. Souvenaidissa on juuri näitä edellä kuvattuja ravintoaineita tukemaan aivojen synapsien, eli hermosolujen välisten viestiyhteyksien, muodostumista. Souvenaidin ainutlaatuisen ravintoaineyhdistelmän eri aineosat tukevat toisiaan ja tehoavat siis paremmin yhdessä kuin yksinään käytettyinä. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että Souvenaidista on hyötyä varhaista Alzheimerin tautia sairastaville.

Lue lisää Souvenaid-ravintovalmistejuomasta

Varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoito

Katso videolta potilaiden, hoitajien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kokemuksia, kuinka Nutrician ravintovalmisteet ovat auttaneet varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoidossa.

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Lue lisää varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon tarkoitetusta tuotteestamme tästä

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Näiltä terveydenhuollon ammattilaisille suunnatuilta sivuilta löydät lisätietoa ja tutkimustuloksia ainutlaatuisesta varhaisen Alzheimerin tautiin kehitetystä ruokavaliohoidosta.

Lue lisää tästä