Painehaavojen hoito ja ravitsemus

Painehaavat ja niiden syyt

Painehaava on paikallinen ihon ja/tai sen alla olevan kudoksen vaurio. Se sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kuten lonkan, polven ja nilkan kohdalla. Painehaavan aiheuttaja on paine tai paine ja venytys yhdessä.  Ne voivat syntyä nopeasti, joskus vain muutamassa tunnissa, ja ne voivat olla todella kivuliaita. Painehaavat voivat lisätä infektioriskiä, pitkittää sairaalahoitoa ja lisätä hoitohenkilökunnan tarvetta, mikä puolestaan ​​lisää kustannuksia (1-2).

Ravitsemuksen merkitys

Hyvä ravitsemus edistää paranemista, huono ravitsemus tai vajaaravitsemus taas hidastavat sitä. Tietyillä ravintoaineilla on tärkeä merkitys haavojen paranemisprosessissa. Proteiinit eli valkuaisaineet ovat elimistön kaikkien tärkeimpien elinten, mm. ihon ja lihaskudoksen, rakennusaineita. Ne ovat välttämättömiä puolustusjärjestelmälle ja edistävät kudosvaurioiden paranemista haavojen alueella. Muita välttämättömiä ravintoaineita ovat aminohappo arginiini, C- ja E-vitamiinit, seleeni ja sinkki, joilla kaikilla on tärkeä merkitys haavojen paranemisprosessissa. Riittävä energian saanti on myös tärkeää, sillä paranemisprosessi vaatii lisäenergiaa. Myös nestehukka voi hidastaa haavojen paranemista, joten on tärkeää varmistaa riittävä nesteen saanti koko päivän ajan.

    1. Painehaava tarkoittaa sitä, että kudos ei saa riittävästi ravintoa ja happea.
    2. Paranemisprosessi edellyttää tiettyjen ravintoaineiden saantia. Useimmilla painehaavapotilailla on huono ruokahalu, joten heille ei välttämättä riitä tavallinen ruoka.
    3. Useimmat painehaavapotilaat ovat huonosti ravittuja – he voivat olla jopa vajaaravittuja.
    4. Useimmat painehaavapotilaat ovat ikäihmisiä, joilla haavat paranevat hitaammin.

Painehaavojen hoitoja tukemassa

Nutricia on sitoutunut parantamaan potilaiden elämänlaatua ja tarjoamaan terveydenhuollon ammattilaisille ravintovalmisteita, joista on hyötyä käytännön potilastyössä. Utrechtissa toimiva maailmanluokan tutkimusyksikkömme tekeekin uraauurtavaa tutkimustyötä kehittäessään valmisteitamme ja selvittäessään ravitsemuksen merkitystä haavojen tehokkaassa hoidossa.

Lue lisää Nutrician tutkimustyöstä tästä

 

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Terveydenhuollon ammattilaisena voit lukea lisää painehaavojen kliinisistä tutkimuksista tästä

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Nutricia suosittelee ensisijaisesti painehaavapotilaiden ravitsemushoitoon Cubitania. Lue lisää tästä

Katso koko tuotevalikoimamme tästä