Syöpä

Syöpä ja vajaaravitsemus

Syöpää sairastavilla on tavallista, että ravinnonsaanti on riittämätön, mikä puolestaan voi johtaa vajaaravitsemukseen (1). Yli puolella syöpäpotilaista paino putoaa sairauden aikana (2).

Syitä painonlaskuun voi olla monia ja ne voivat johtua joko psykologisista ja/tai fysiologisista tekijöistä. Psykologiset tekijät, kuten ahdistuneisuus tai masentuneisuus tai fysiologiset oireet, kuten pahoinvointi tai makuaistin muutokset, voivat johtaa alentuneeseen ravinnonsaantiin. Taudin ja/tai sen hoidon aiheuttamat aineenvaihdunnan muutokset voivat myös johtaa laihtumiseen (1).

Ravitsemuksen merkitys

Syöpää sairastavan painon ei pitäisi laskea. Oikea ravinto ennen hoitoa, hoidon aikana sekä hoidon jälkeen voi auttaa voimaan paremmin ja pysymään vahvempana.

Syöpäpotilaan ravitsemushoidolla:

  • varmistetaan ja tehostetaan ravintoaineiden saantia
  • ylläpidetään lihasmassaa ja toimintakykyä
  • tuetaan syöpähoitojen onnistumista suunnitellusti
  • parannetaan elämänlaatua (2)

Ruokavaliohoitoon kuuluu mm. terveydenhuollon ammattilaisen antama ravitsemusneuvonta. Aina ei ole helppoa tai edes mahdollista syödä riittävästi ravitsevaa ruokaa. Tällöin ravinnonsaantia voi tukea täydennysravintojuomilla, jotka sisältävät runsaasti energiaa sekä tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Mikäli ravintoa ei tällöinkään saada riittävästi voidaan harkita letkuravitsemuksen aloittamista (2).

Syöpäpotilaiden hoitoja tukemassa

Katso videolta kuinka Nutricia tutkii syöpäpotilaiden ravitsemushoitoa.

 

Uudet syöpäpotilaiden kanssa kehitetyt maut

Nutridrink Compact Protein –sarja on laajentunut kolmella uudella makuvaihtoehdolla, jotka ovat kehitetty yhteistyössä syöpäpotilaiden kanssa.

Lue lisää

Tuotteet ja tuotetietosivut

Oletko terveydenhuoltoalan ammattilainen tai onko lääkäri/ravitsemusterapeutti suositellut sinulle tuotteitamme?

Nutricia suosittelee ensisijaisesti syöpäpotilaan ravitsemushoitoon Nutridrink Compact Proteinia.

Katso koko tuotevalikoimamme tästä

Oletko terveydenhuollon ammattilainen?

Näiltä terveydenhuollon ammattilaisille suunnatuilta sivuilta löydät lisätietoa syöpäpotilaiden makuaistin muutoksista ja niiden seurauksista.

Lue lisää

Viitteet

  1. Arends J, ym. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017; 36(1):11-48.
  2. Stratton RJ ym. Disease-related malnutrition: an evidence based approach to treatment. Wallingford: CABI Publishing; 2003.