Aistimuutokset syöpäpotilailla
Maku- ja hajuaistin muutokset voivat vaikuttaa ruokamieltymyksiin ja vähentää merkittävästi aterioista nauttimista. Tästä syystä syöpäpotilaiden aistimuutoksiin liittyy usein ravinnonsaannin vähentyminen ja painon lasku.5 Osalle potilaista voi myös kehittyä yliherkkyys hajuille ja tietyille mauille.
Terveydenhuoltohenkilöstö ja potilaat eivät usein käsittele makuaistin muutokseen liittyviä asioita, mutta ne voivat aiheuttaa suurta taakkaa ja vaikuttavat merkittävästi elämänlaatuun.2,6 Makuaistin muutosten ilmoitetaan kuuluvan solunsalpaajahoidon viiden vaikeimman haittavaikutuksen joukkoon.7
Solunsalpaajahoidon vaikutusten aiheuttaman pahan maun takia mikään ei sopinut minulle. En enää tuntenut nälkää ja ruokahaluni katosi.
1–2 päivän kuluttua solunsalpaajahoidosta ruoka alkaa maistua karvaammalta ja miedommalta, ja joudun maustamaan sitä enemmän, jotta se olisi maukasta.
Nutricia on tuonut markkinoille kolme uutta Nutridrink Compact Protein -makuvaihtoehtoa vastaamaan syöpäpotilaiden aistimuutoksiin. Nämä täydennysravintovalmisteet on tarkoitettu syöpäpotilaiden kasvaneeseen proteiinintarpeeseen ja ravitsemustilan ylläpitoon, ja ne vastaavat syöpäpotilaiden haasteeseen nauttia suuria määriä ravintoa sekä sairauden aiheuttamiin aistimuutoksiin.
Lämmittävä trooppinen inkivääri: lämmittäviä ominaisuuksia (johtuen pippurin johdannaisesta), jotka aktivoivat kolmoishermon aistimuksia. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto potilaille, jotka kokevat ruoan mauttomana tai joiden makuaisti on heikentynyt.
Viilentävä marjanmakuinen: viilentäviä ominaisuuksia (mentolista), jotka saavat aikaan kolmoishermoa aktivoivan viilentävän tunteen. Raikas ja hyvä vaihtoehto potilaille, joilla esiintyy pahaa makua suussa tai maut tuntuvat heikentyneen.
Neutraali: makusilmuja ja aisteja vähemmän ärsyttävä maku, voi olla hyvä vaihtoehto potilaille, joilla esiintyy maku- ja hajuyliherkkyyttä. Hyvä vaihtoehto myös potilaille, joilla esiintyy metallista makua suussa.
1263 kJ/300 kcal
0 g
12 g
30,5 g
438 mg
2,6 mg
18 g
Katso lyhyt video (1min), jossa Professori Graeme Poston ja Professori Ricardo Audisio Euroopan syöpätautien yhdistyksestä keskustelevat ravitsemuksen merkityksestä syöpäpotilailla.
Lue oheinen Helsingin Sanomien Syöpä –liitteen artikkeli.
“Hyvä ravitsemustila ja liikunta parantavat hoitovastetta”
(Tuottanut Mediaplanet, julkaistu 4.2.2020)
Preoperatiivinen ruokavaliohoito syöpäpotilaalla voi ehkäistä leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja parantaa elossaoloajan ennustetta.
Lue lisääLihasmassan säilyminen syöpähoitojen aikana parantaa elossaoloajan ennustetta ja voi auttaa sietämään hoitoja paremmin.
Lue lisääNutricia tarjoaa laajan valikoiman ladattavia ja tilattavia esitteitä, kuvia, videoita ja muuta materiaalia työsi tueksi.
Lue lisää