Seuraava sivusto ja sen tiedot on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille.

Pyydämme sinua vahvistamaan, että olet terveydenhuollon ammattilainen. Jos olet potilas, omainen tai läheinen, valitsemalla "kuluttaja" pääset suoraan kuluttajille suunnatuille sivuillemme tai takaisin aloitusivullemme. Jos haluat vaihtaa valintasi tulevaisuudessa, sinun on poistettava tallennetut evästeet selaimeltasi.

Ravitsemus ja syöpä

Vajaaravitsemus ja painonlasku on yleistä syöpäpotilailla. Potilaan painonlaskuun, ravitsemustilaan ja ruokavaliohoitoon on tärkeää kiinnittää huomiota jo ennen syöpähoitojen aloittamista, niiden aikana sekä niiden jälkeen.

Painon ylläpito hoitojen aikana voi auttaa potilasta selviämään hoidoista suunnitellusti ja edesauttaa potilaan ja omaisten parempaa elämänlaatua jo ennestään vaikeassa elämäntilanteessa.

Pohjoismaisen asiantuntijaryhmän kannanotto syövästä ja ravitsemuksesta

Nutricia Medical järjestää koulutusta eri aihealueista. Ensimmäinen syöpää ja ravitsemusta käsittelevä webinaari järjestettiin 14.9.2020. Mukana aiheen äärellä oli lähes sata terveydenhuollon ammattilaista. Luennoista vastasivat asiantuntijat: professori, ylilääkäri Antti Mäkitie, laillistettu ravitsemusterapeutti, FT Helena Orell sekä onkologi Pia Österlund.

Yhtenä aiheena webinaarissa käsiteltiin pohjoismaisen asiantuntijaryhmän kannanottoa syövästä ja ravitsemuksesta pohjautuen kansainvälisiin suosituksiin. Kannanotto toimii hyvänä käytännön ohjeistuksena ravitsemushoidon toteuttamisessa syöpäpotilailla. Ohessa linkki koontiin kyseisestä kannanotosta (Nutrition as an integrated part of supportive cancer care – Nordic expert opinion based on international guidelines1).

Lue ja lataa koonti kannanotosta tästä

Haluaisitko saada lisää tietoa?

Ota rohkeasti yhteyttä alueesi edustajaan – olemme palveluksessasi. Edustajiltamme saat lisätietoa ravitsemuksen merkityksestä syövän hoidossa sekä materiaaleja työsi tueksi. Voit myös sopia tuotekoulutuksista.

Katso oman alueesi edustajan yhteystiedot

Jos haluat varmistua, että saat kutsuja Nutrician tilaisuuksiin sekä viimeisimmän tiedon ravitsemushoidosta, tilaathan terveydenhuollon ammattilaisille suunnatun uutiskirjeemme. Uutiskirjeitä lähetetään tilaajan ammatin, toimialan ja kiinnostuksien mukaan kohdennetusti.

Tilaa uutiskirje

SINUA SAATTAA MYÖS KIINNOSTAA

Painon lasku ja BMI

Syöpäpotilailla painonlasku ja BMI merkitys elossaoloajan ennusteeseen.

Lue lisää

Preoperatiivinen ruokavaliohoito

Preoperatiivinen ruokavaliohoito syöpäpotilaalla voi ehkäistä leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ja parantaa elossaoloajan ennustetta.

Lue lisää

Lihasmassan merkitys syövässä

Lihasmassan säilyminen syöpähoitojen aikana parantaa elossaoloajan ennustetta ja voi auttaa sietämään hoitoja paremmin.

Lue lisää

Aistimuutokset syöpäpotilailla

Jopa 70 % syöpäpotilaista kokee aistimuutoksia hoitojen aikana, joka voi johtaa vajaaravitsemuksen kehittymiseen.

Lue lisää

Viitteet

1. Based on ESPEN Guidelines, GLIM Criteria, The Lancet Oncology: Quality-of-life assessment in palliative care.
Expert group: Stein Kaasa, PhD, certified specialist in oncology. Gabor Liposits, oncologist, DK. Tommy Cederholm, MD, professor of clinical nutrition. Pia Österlund, MD, PhD, associate professor. Ylva Orrevall, PhD, clinical dietitian.

Tulosta