Ruoka-allergia – Globaali haaste

16 huhtikuun 2019

Ruoka-allergia – Globaali haaste

Viime viikolla, Maailman allergiajärjestö WAO keskittyi maailmanlaajuiseen ruoka-allergiaongelmaan. Me Nutricialla teemme myös tutkimus ja kehitystyötä ruoka-allergioista.

Kasvavat ympäristöhaasteet vaikuttavat lapsen suolistomikrobiston tasapainoon. Allergisten sairauksien, kuten ruoka-allergian, atooppisen ihottuman, allergisen nuhan ja astman, esiintyvyys ovat kasvaneet merkittävästi maailmanlaajuisesti  sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa koskien 30-40 % maailman väestöstä.1

Maailmanlaajuinen ruoka-allergioiden kasvu on erityisen pulmallista imeväisikäisille lapsille, joita tämä kasvava trendi eniten koskee.2

Tutkimuskeskuksemme työskentelee yhteistyössä eri puolilta maailmaa olevien asiantuntijoiden kanssa kliinisissä tutkimusohjelmissa ymmärtääkseen paremmin, kuinka suolistomikrobiston muutokset ravitsemuksen välitykselle voivat tukea lapsen puolustusjärjestelmää ja tukea oraalisen toleranssin eli suun kautta syntyvän sietokyvyn kehittymistä – tai jopa allergiariskin kehittymisen vähentämistä. Nutricialla työskentelemme ruoka-allergioiden aktiivisen ruokavaliohoidon puolesta välittömien oireiden lievitystä pidemmälle, kunnes lapsi voi sietää lehmänmaitoa jälleen.

Katso Dosentti Léon Knippels’in kuva: Matka kohti aktiivista allergioiden ruokavaliohoitoa; tulevaisuuden strategiat välttämistä pidemmälle.

SYNBIOOTTIEN MERKITYS MAITOALLERGIAN RUOKAVALIOHOIDOSSA

Kasvavan tieteellisen tutkimusnäytön mukaan prebioottisilla oligosakkarideiilla ja bifidobakteereilla, esim. Bifidobacterium breve M-16V:lla, voi olla etuja lapsille, joilla on taipumusta ruoka-allergioille tai on jo sellainen.3-6

Synbiootit ovat pre- ja probioottien yhdistelmä.7 Pre- ja probiootit saattavat vaikuttaa puolustusjärjestelmään suoraan tai epäsuorasti suolistomikrobiston välityksellä, minkä vuoksi niillä voi olla merkitystä allergisten sairauksien synnyssä. 8,9Pre- ja probioottien yhdistämisen tavoite on aikaansaada vahvempia myönteisiä vaikutuksia (synergiaa) kuin kummallakaan saataisiin yksin.10 Allergisilla lapsilla on todettu suolistomikrobiston epätasapainoa, dysbioosia, jossa bifidobakteerien ja lactobacillus-bakteerien määrät ovat olleet alhaisia terveisiin, imetettyihin lapsiin verrattuna. 11

Luontaisesti äidinmaidossa esiintyvien pre- ja probioottien tärkeän merkityksen vuoksi niiden terveissä, imetetyissä lapsissa aikaansaamia vaikutuksia haetaan esimerkiksi maitoallergisilla lapsilla yhdistämällä prebioottisia oligosakkarideja ja bifidobakteereja (synbiootteja) mm. kliinisiin ravintovalmisteisiin.

scGOS-lcFOS- ja Bifidobacterium breve M-16V -lisäys näkyy Nutrician pakkauksissa Syneo-nimenä.

Tärkeä tiedotus! Äidinmaito on parasta ravintoa imeväisikäiselle lapselle.



Jaa artikkeli

Kuva: Matka kohti aktiivista allergioiden ruokavaliohoitoa; tulevaisuuden strategiat välttämistä pidemmälle. Nutrician Allergy Expert Day, Lissabon 2016. Dosentti Léon Knippels’in, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences, Utrechtin yliopisto, Alankomaat, esityksestä.  https://www.nutriciacongresses.com/congresses/presentation/101/a-novel-synbiotic-concept-for-allergy-management/ 

Viitteet

1. Pawankar R, et al. World Allergy Organisation (WOA): White book on allergy. Wisconsin: World Allergy Organization, 2011.
2. Vandenplas, Y, et al. Treatment of Cow’s Milk Protein Allergy. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr, 2014. 17(1): p. 1–5.
3. Boyle R et al. Prebiotic-supplemented partially hydrolysed cow’s milk formula for the prevention of eczema in high-risk infants: a randomized controlled trial. Allergy 2016 Allergy 71 (2016) 701–710.
4. Van der Aa LB, Heymans HS, Van Aalderen WM, Sillevis Smitt JH, Knol J Ben Amor K, Goossens DA, Sprikkelman AB and the Synbad Study Group. Effect of a new synbiotic mixture on atopic dermatitis in infants: a randomized-controlled trial. Clinical & Experimental Allergy, 40, 795–804.
5. Van der Aa, et al. Synbiotics prevent asthma-like symptoms in infants with atopic dermatitis. Allergy, 2011;66:170-7.
6. Candy et al, A synbiotic containing amino acid-based formula improves gut microbiota in non-IgEmediated allergic infants, Pediatric Research accepted article preview 20 November 2017; doi: 10.1038/pr.2017.270.
7. Gibson GR, et al. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr, 1995 Jun; 125(6): 1401–1412.
8. Agostoni C, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2008; 46(1): 99–110.
9. Belkaid Y., et al. Role of the Microbiota in Immunity and inflammation. Cell. 2014 March 27; 157(1):121-141.
10. Markowiak et al. Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health. Nutrients 2017, 9, 1021
11. Anagnostou et al, Active management of food allergy: an emerging concept. Arch Dis Child. 2015 100(4): 386-90