Ikääntyneiden ravitsemus

Ikääntyneet tarvitsevat enemmän proteiinia ja vähintään yhtä paljon muita ravintoaineita eli vitamiineja ja kivennäisaineita kuin nuoremmat. Ravinnontarve pysyy ikäihmisellä samana tai jopa aikaisempaa suurempana sairauden aikana. Energiaa tarvitaan kulutuksen mukaan.

Iäkkään ihmisen elimistö ei pysty hyödyntämään ravintoaineita yhtä hyvin kuin nuorena. Esimerkiksi proteiinin hyödyntämiseen vaikuttavat hormonit reagoivat hitaammin ja jotkut vitamiinit eivät imeydy suolistosta yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Kun ikää tulee, on siis erityisen tärkeää syödä ravitsevaa ja tasapainoista ruokaa.


Ravintoaineiden tarve

Vajaaravitun ikäihmisen riski sairastua on kohonnut. Proteiini on välttämätön lihasten rakennusaine. Monet ikääntyneet kärsivät sairauksista ja tulehduksista, joiden seurauksena lihasmassa vähenee.

Ikääntyneiden tulee siis saada aikaisempaa enemmän proteiinia, etenkin kun heidän elimistönsä ei enää pysty hyödyntämään sitä yhtä hyvin kuin nuorempana. Myös riittävä energiansaanti on tärkeää. Lisäksi vitamiineja ja kivennäisaineita tarvitaan, jotta keho pysyy terveenä ja vahvana.

Monilla voi olla puutetta D-vitamiinista, jota tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. D-vitamiinin vaikutuksesta myös vastustuskykyyn ja mielialaan on saatu viitteitä. Paras D-vitamiinin lähde on aurinko. Kun iho ikääntyy, sen kyky muodostaa D-vitamiinia heikkenee merkittävästi. Lisäksi pimeät vuodenajat pitävät monet iäkkäät sisätiloissa. Ikääntyneiden D-vitamiinin puute on Suomessa yleistä.

Ikääntyneiden vajaaravitsemus

Ikääntyneiden vajaaravitsemuksessa kyse ei välttämättä ole köyhyydestä tai ruoan puutteesta. Kyse on pikemminkin olosuhteista, jotka johtavat ikääntyneiden liian vähäiseen ravinnonsaantiin. Ohessa tavallisimpia syitä ikääntyneiden vajaaravitsemukseen.

Tuntuuko sinusta, että ravitsemuksen tarkistaminen parantaisi sinun tai jonkun läheisesi hyvinvointia? Saat lisää tietoa ja opastusta apteekistasi tai lääkäriltäsi.

Seitsemän yleisintä syytä ikääntyneiden vajaaravitsemukseen

 • Sairaudet lisäävät riskiä vajaaravitsemukselle. Riskiä lisäävät myös tupakointi, alipaino ja masennus.

  On kuitenkin asioita, joihin voi vaikuttaa ennaltaehkäisevässä mielessä. Toimintakykyä ja jaksamista voi edistää harjoittelulla ja tasapainoisella ruokavaliolla, johon kuuluu riittävästi proteiinia ja energiaa.

  Iäkkään ravinnontarve pysyy samana kuin nuorempana tai jopa lisääntyy sairauden aikana. Iäkkään ihmisen elimistö ei pysty hyödyntämään ravintoaineita yhtä hyvin kuin nuorena. Esimerkiksi proteiinin hyödyntämiseen vaikuttavat hormonit reagoivat hitaammin ja jotkut vitamiinit eivät imeydy suolistosta yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Kun ikää tulee, on siis erityisen tärkeää syödä ravitsevaa ja tasapainoista ruokaa.

 • Vähentyneeseen liikkumiseen voi olla monta syytä kuten keliolot tai esimerkiksi portaat. Vähäinen liikkuminen voi heikentää ikääntyneen ruokahalua.

 • Ikääntyneen saattaa olla vaikea pureskella esim. proteiinipitoista ruokaa kuten lihaa ja kanaa. Myös suun terveydestä on syytä pitää huolta.

 • Ruoka ja ilo kuuluvat yleensä yhteen. Ruoka voi helposti jäädä laittamatta, jos vaikkapa menettää elämänkumppaninsa ja joutuu valmistamaan ruokaa vain itselleen.

 • Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa makuaistiin tai vaikeuttaa nielemistä. Tilanne voi kehittyä siten, että ikääntynyt jättää mieluummin syömättä.

 • Joskus voi olla vaikea tietää, millaista ravintoa tosiasiassa saa. Miten on vihannesten, hedelmien ja proteiinin saannin laita? Myöskään lautaselle jäävä ruoka ei ravitse, vaikka se olisi kuinka maistuvaa ja rakkaudella laitettu.

 • Kuulon ja näön lisäksi muutkin aistit heikkenevät ikääntyessä. Muutoksia tapahtuu myös makuhermoissa, minkä vuoksi makuaistimukset voivat heiketä tai muuttua erilaisiksi. Ruoka, joka maistui ennen hyvältä, ei välttämättä enää maistu.

Nutridrink on kliininen ravintovalmiste. Tarkoitettu sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Käytettävä terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.