Sairaus voi heikentää jaksamista

Sairaus ja hoidot laittavat kehon koville, mikä tarkoittaa että ravinnon tarve on suurempi kuin normaalisti. Siksi paino voi pudota, vaikka söisit saman määrän ruokaa kuin normaalisti. Oletpa sitten normaali- tai ylipainoinen, ei sairauteen liittyvä painon lasku ole suotavaa. On tärkeää olla hyvin ravittu, jotta voimat säilyvät. Vahva keho auttaa pitämään yllä toimintakykyä ja taistelemaan infektiota vastaan.

Ruokavalio ja ravitsemus sairauden aikana

Kun paino sairauden aikana putoaa, et menetä vain rasvaa vaan myös lihasta. Lihasmassan menettämisen lisäksi kunto voi heiketä ja vajaaravitsemus voi vaikuttaa puolustusjärjestelmään, mikä voi heikentää toimintakykyä, lisätä komplikaatioriskiä ja aiheuttaa väsymystä.

Monet menettävät ruokahalunsa ja voivat pahoin sairauden aikana. Tämä vaikeuttaa tarvittavan ruokamäärän syömistä juuri silloin, kun ravitsemukselliset tarpeet ovat normaalia suuremmat, esimerkiksi syöpäpotilailla. Voit lukea lisää ravitsemuksen merkityksestä syöpähoitojen aikana sivuiltamme.

Mitä minun tulisi syödä ja juoda?

Hyvässä ravitsemuksessa on kyse oikeanlaisen tasapainon löytämisestä. Keho tarvitsee riittävän määrän ravintoa toimiakseen, kestääkseen lääkehoidon ja auttaakseen toipumisessa. Syöminen ja juominen vaikuttavat energiatasoon ja siihen miltä keho tuntuu. Ruokavalio voi myös vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin. Haasteet syödä riittävästi voi uuvuttaa kun tietää riittävän ravinnonsaannin tärkeyden. Myös jatkuva pahoinvointi ja väsymys vaikuttavat henkiseen hyvinvointiin. On tärkeä yrittää syödä säännöllisesti ja monipuolisesti päivittäin.