Ravitsemus ja syöpä

Sinulla on varmasti juuri nyt paljon mietittävää. On kuitenkin tärkeää huomioida, että hyvä ravitsemustila on oleellinen osa kokonaisvaltaista hoitoasi. Se auttaa pitämään kehosi vahvempana ennen hoitoja ja auttaa toipumisessa sekä voi vaikuttaa myös henkiseen jaksamiseesi. 


  • Syöpä itsessään ja siihen liittyvät hoidot voivat vaikuttaa syömiseesi sekä siihen, miten  ruoan ravintoaineet imeytyvät ja miten kehosi pystyy niitä hyödyntämään. Syövän aikana juominen ja syöminen on yleensä vähäisempää ja siksi keho ei aina saa tarpeeksi energiaa, proteiinia sekä muita tarvitsemiaan ravintoaineita. Tämä voi johtaa siihe, että laihdut huomaamattasi (tahaton painonlasku). Se on yleistä kaikilla syöpäpotilailla, mutta voi vaihdella syöpätyypin mukaan. 

  • Hyvän ravitsemustilan kannalta on tärkeää,  että kehosi tarpeiden osalta löytyy tasapaino, jonka avulla kestät hoidot ja pysyt toimintakykyisenä. Ruokavalio vaikuttaa fyysiseen kuntoosi, energiatasoosi ja jaksamiseesi päivän aikana. Sillä voi olla vaikutusta myös mielialaasi -voi olla ikävä huomata, ettet pysty syömään niin paljoa kuin pitäisi. Myös jatkuva pahoinvointi ja väsymys voi käydä voimille. 

    Pyri syömään säännöllisesti ja monipuolisesti joka päivä. 

    • Tärkkelyspitoiset hiilihydraatit, kuten leipä, peruna, pasta, riisi ja murot antavat sinulle energiaa, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Sisällytä joitain näistä jokaiseen ateriaan tai välipalaan. 
    • Maitotuotteet (tai vastaavat maidottomat vaihtoehdot) ovat hyviä kalsiumin, proteiinin ja vitamiinien lähteitä. Jogurtti ja juustot sopivat välipaloiksi. Pyri nauttimaan näitä 2-3 annosta päivässä. 
    • Keho tarvitsee proteiinia solujen rakentamiseen ja korjaamiseen. Hyviä proteiininlähteitä ovat muun muassa liha, kala, muna, pavut ja muut palkokasvit, pähkinät ja tofu sekä muut kasvipohjaiset proteiinituotteet. Näistä saat myös vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa. Pyri nauttimaan vähintään 2 annosta päivässä. 
    • Tuoreet, pakastetut tai kuivatut hedelmät ja vihannekset ovat hyvä kuitujen lähteitä. Ellei sinua ole ohjattu välttämään kuitujen saantia, voivat hedelmät ja vihannekset auttaa pitämään vatsan pehmeänä  ja niistä saa samalla välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita. 
    • Makeita ja rasvaisia ruokia tulisi syödä pieninä määrinä. Jos sinun on kuitenkin saatava lisää energiaa painosi ylläpitämiseksi, voidaan sinua ohjata syömään niiden sisältämän energian vuoksi. Jos olet yrittänyt syödä koko elämäsi terveellisesti, voi se tuntua oudolta. On olemassa myös terveellisempiä rasvavaihtoehtoja, kuten kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä. 
  • Vaikka ravitsemus ei olisikaan sinun tai hoitotiimisi päällimmäisenä huolena juuri nyt, on se tärkeä osa laadukasta ja kokonaisvaltaista syövän hoitoa. Älä jää odottamaan ravitsemukseen liittyvien asioiden nousemista keskusteluun, vaan ota itse asia puheeksi terveydenhuollon henkilökunnan kanssa.

  • Täydennysravintojuomat ovat kliinisiä ravitovalmisteita jotka on tarkoitettu potilaille, joilla on sairauteen liittyviä erityisiä ravitsemuksellisia tarpeita. Valmisteet on suunniteltu tukemaan potilaan erityistarpeita, jotka eivät täyttyisi normaalista ruokavaliosta. Osa tuotteista sopii myös ainoaksi ravinnonlähteeksi. Valmisteita käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjeiden mukaan.

Jonathan on 59-vuotias aviomies, isä ja businessmies. Hän varttui Isossa-Britaniassa ja muutti Alankomaihin suoritettuaan tohtorintutkintonsa. Nyt hänellä on oma tapahtumaliiketoiminta. Jonathanilla on kaksi lasta: Emma ja Alexander. Hän jakaa aikansa Alankomaiden ja Kroatian välillä, jossa hän asuu vaimonsa Sylvian kanssa. Jonathan on sairastanut syövän kaksi kertaa. Ruokahalun kadotessa syöpähoitojen seurauksena hän sai apua täydennysravintojuomista ja haluaa tämän vuoksi jakaa tarinaansa. Pääset tutustumaan Jonathanin tarinaan sivuillamme.

Ruoka on intohimoni ja olen suuri herkuttelija. Rakastan ruoanlaittoa ja syömistä. Pyrin kompensoimaan tätä juoksemalla.