Painon lasku ja syöpä

Laihtuminen on yksi yleisimmistä syövän sivuvaikutuksista. Kuitenkin syöpää sairastaessa on tärkeämpää kuin koskaan syödä hyvin painon ylläpitämiseksi. Painon laskeminen heti diagnoosista alkaen voi vaikuttaa hoitojen läpiviemiseen ja jopa viivästyttää niitä. 


Miksi laihtuminen ei ole suotavaa?

Laihtuminen voi tuntua hyvältä ajatukselta, varsinkin jos olet joskus kamppaillut painonhallinnan kanssa. On kuitenkin tärkeää tietää, että tahaton laihtuminen (alhainen painoindeksi/BMI) voi vaikuttaa sekä hoitoihin että toipumiseen. Tämä pätee myös ylipainoisiin henkilöihin.

Painosi kertoo massasi määrän. Keho koostuu eri määristä rasvaa, luita, lihaksia ja vettä; tätä kutsutaan kokonaisuudessaan kehon koostumukseksi. 

Laihtuminen voi tarkoittaa rasvan vähenemistä, mutta samalla myös lihasten menettämistä; näin käy usein syövän aikana. 

Laihtumisen vaikutus lihaksiin

Lihasten tehtävä on liikuttaa kehoa. Lihaskato voi vaikuttaa siihen, kuinka vahvaksi tunnet itsesi ja mitä käytännössä pystyt tekemään päivän aikana, esim. päivittäiset toimet kuten kävely ja ruoanlaitto. 

Jos et saa tarpeeksi proteiinia, alkaa kehosi hajottaa lihaksia saadakseen proteiinin rakennuspalikoita eli aminohappoja solujen muodostamista varten. Niitä tarvitaan kehon ydintoimintoihin kuten toipumiseen ja infektioiden torjumiseen. Liian vähäinen proteiininsaanti voi lisätä lihasten menetystä eli lihaskatoa. 

 

Ruokavalion merkitys hoitojen aikana

Tulehdus on yksi tavoista, joilla kehosi taistelee infektiota ja sairautta vastaan. Tulehdus kehittyy, kun immuunijärjestelmä havaitsee elimistössä jotain haitallista, kuten bakteereja tai vaurioituneita soluja. Tulehdus voi vaikuttaa siihen, miten kehosi käsittelee ravintoaineita. Tämä voi aiheuttaa väsymystä, ruokahalun heikentymistä ja voit laihtua ja menettää lihaksiasi. 

Painon ylläpitäminen voi auttaa kehoasi sietämään paremmin hoitoja. Kemoterapian aikana sytostaattien oikea annos lasketaan painosi ja pituutesi perusteella. Kaikenlaiset muutokset painossa voivat vaikuttaa annokseen tai viivästyttää hoitoja. Pitämällä huolta riittävästä ravinnonsaannista voit vähentää riskiä lihasmassan menettämiselle. Näin varmistetaan, että kehosi sietää hoitoja paremmin. 

 • Syöpä ja syöpähoidot (esim. kemoterapia, sädehoito tai leikkaushoito) voivat vaikuttaa siihen, mitä pystyt syömään ja kuinka hyvin kehosi pystyy hyödyntämään saamiaan ravintoaineita. 

  Ei ehkä huvita syödä ja juoda, ruoka ei maistu tai suussa on kipua tai kuivuutta, kärsit ummetuksesta, ripulista, pahoinvoinnista, oksentelusta tai makumuutoksista. 

  Syövän aikana ei ole lainkaan harvinaista, että laihtuu tahtomattaan. Se voi olla merkki, että jokin on vialla, ja ohjaa keskustelemaan lääkärin kanssa, mikä taas voi johtaa tutkimuksiin ja syövän diagnosointiin. 

 • Jos sinulla on haasteita syömisessä, juomisessa tai painon yläpitämisessä, keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Osaa oireista voidaan hoitaa lääkityksellä ja joitain taas ruokavaliomuutoksilla tai molempien edellisten yhdistelmällä. Ja muista… että jotkut päivät voivat olla huonompia kuin toiset. KATSO TÄSTÄ ohjeita, jotka voivat auttaa makumuutoksissa, pahoinvoinnissa tai muissa syömiseen ja juomiseen liittyvissä haasteissa. 

  Hoitotiimisi tulisi ottaa huomioon, että syöpähoidot voivat vaikuttaa syömiseesi ja juomiseesi. He voivat auttaa sinua ennakoimaan oireita ja valmistautumaan niihin. Koska syöpähoidot voivat olla joskus pitkiä ja haasteellisia, on tarvittaessa hyvä konsultoida ravitsemusterapeuttia, joka voi auttaa yksilöllisten tarpeidesi huomioimisessa oirekuvan mukaisesti. 

 • Fyysisen aktiivisuuden ylläpito on tärkeää ja se kulkee käsi kädessä hyvän ravitsemustilan kanssa. Tämä pätee erityisesti lihasvoimaan ja arjen toimintakyvyn tukemiseen. 

  Aktiviteettitaso on hyvin yksilöllistä. Jollekin sairastaessa on jo paljon, että jaksaa käydä suihkussa, tehdä välipalaa tai kevyttä kotityötä tai käydä vaikkapa kävelyllä. Toinen taas pystyy pyöräilemään tai uimaan. On kyse siitä, mikä on juuri sinulle sopiva aktiviteettitaso. Koska fyysinen aktiivisuus voi auttaa sinua tuntemaan olosi positiivisemmaksi, yritä hyödyntää hyvät päivät päästäksesi liikkeelle. 

  Sinulle voidaan antaa harjoituksia kunnon ja lihasvoiman ylläpitoon. Hoitotiimi, mukaan lukien fysioterapeutti, voi olla apunasi ja käytettävissäsi. Jos harkitset uusien liikuntamuotojen tai lajien aloittamista, voi olla hyvä ajatus keskustella asiasta ensin hoitavan tahon kanssa. 

Jonathanin ensimmäisen sairausjakson aikana hän sai sekä kemoterapiaa että kantasolusiirron. Toipumisvaiheen aikana hän sai infektion, mikä tarkoitti, että hänen oli vaikea pitää ruokaa tai juomaa sisällään.

Hän myös huomasi kemoterapian aiheuttavan makumuutoksia ruokien ja juomien kanssa. Ruoat, joista hän oli aiemmin nauttinut maistuivat epämiellyttäviltä.

Jonathanin ruokahalu katosi, mutta hän tiesi, että hyvä ja säännöllinen ravitsemus oli tärkeä osa hänen toipumistaan.

Kemoterapia aiheuttaa makumuutoksia, joten ruoat, joista aiemmin pidin maistuivat epämiellyttäviltä. Rakastan kahvia, mutta kahvi maistui mudalta ja useat ruoat olivat metallinmakuisia. Ennen oli mukava istua alas syömään, mutta yhtäkkiä ateriat muuttuivat ylipääsemättömäksi haasteeksi.