Aistimuutokset syöpäpotilailla

Syöpä itsessään, solunsalpaaja- ja sädehoito sekä lääkitys voivat vaikuttaa siihen, että ruoka maistuu erilaiselta kuin aiemmin. Yleisiä hoitojen sivuvaikutuksia ovat karvas tai metallinen maku suussa, muut makuaistiin liittyvät vaihtelut sekä pahoinvointi ja suun kuivuminen. Jotkut kokevat tarvetta maustaa ruokia aiempaa enemmän heikentyneen makuaistin vuoksi, kun taas toiset voivat olla yliherkkiä mauille ja hajuille.


“1–2 päivän kuluttua solunsalpaajahoidosta ruoka alkaa maistua karvaammalta ja miedommalta, ja joudun maustamaan sitä enemmän, jotta se olisi maukasta”

“Hoitojen jälkeen makuaistini on muuttunut. Se mistä aiemmin pidin ei enää maistu ja päinvastoin”

“Ruoka ei maistu miltään, syöminen inhottaa”

”Solunsalpaajahoidon vaikutusten aiheuttaman pahan maun takia mikään ei sopinut minulle. En enää tuntenut nälkää ja ruokahaluni katosi”

Kemoterapia aiheuttaa makumuutoksia, joten ruoat, joista aiemmin pidin, maistuivat epämiellyttäviltä. Rakastan kahvia, mutta kahvi maistui mudalta, ja useat ruoat olivat metallinmakuisia. Ennen oli mukava istua alas syömään, mutta yhtäkkiä ateriat muuttuivat ylitsepääsemättömiksi haasteiksi.

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein on täydennysravintojuoma, jota käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa. Se sisältää runsaasti energiaa ja proteiinia. Käyttövalmis, pirtelömäinen juoma on tarkoitettu sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon.

Lue lisää