Aistimuutokset syöpäpotilailla
Syöpä itsessään, solunsalpaaja- ja sädehoito sekä lääkitys voivat vaikuttaa siihen, että ruoka maistuu erilaiselta kuin aiemmin. Yleisiä hoitojen sivuvaikutuksia ovat karvas tai metallinen maku suussa, muut makuaistiin liittyvät vaihtelut sekä pahoinvointi ja suun kuivuminen. Jotkut kokevat tarvetta maustaa ruokia aiempaa enemmän heikentyneen makuaistin vuoksi, kun taas toiset voivat olla yliherkkiä mauille ja hajuille.
“1–2 päivän kuluttua solunsalpaajahoidosta ruoka alkaa maistua karvaammalta ja miedommalta, ja joudun maustamaan sitä enemmän, jotta se olisi maukasta”
“Hoitojen jälkeen makuaistini on muuttunut. Se mistä aiemmin pidin ei enää maistu ja päinvastoin”
“Ruoka ei maistu miltään, syöminen inhottaa”
”Solunsalpaajahoidon vaikutusten aiheuttaman pahan maun takia mikään ei sopinut minulle. En enää tuntenut nälkää ja ruokahaluni katosi”
Kemoterapia aiheuttaa makumuutoksia, joten ruoat, joista aiemmin pidin, maistuivat epämiellyttäviltä. Rakastan kahvia, mutta kahvi maistui mudalta, ja useat ruoat olivat metallinmakuisia. Ennen oli mukava istua alas syömään, mutta yhtäkkiä ateriat muuttuivat ylitsepääsemättömiksi haasteiksi.
Sinua saattaa myös kiinnostaa:
-
Vinkkejä hyviin ja huonompiin päiviin
Hyvä ravitsemustila syövän aikana auttaa varmistamaan, että kehossasi on oikea määrä ravintoaineita, joita tarvitset toimintakykyyn, lihasmassan ylläpitoon, hoitojen läpiviemiseen ja ennen kaikkea elämästä nauttimiseen.
Lue lisää -
Valmistaudu hoitohenkilökunnan tapaamiseen
Tällä sivulla autamme sinua valmistautumaan tapaamiseen kertomalla, millaisia asioita sinulta saatetaan kysyä, sekä asioista, joihin itse voisit kiinnittää huomiota ennen kuin tapaat hoitohenkilökuntaa.
Lue lisää -
Painon lasku ja syöpä
Laihtuminen on yksi yleisimmistä syövän sivuvaikutuksista. Kuitenkin syöpää sairastaessa on tärkeämpää kuin koskaan syödä hyvin painon ylläpitämiseksi. Painon laskeminen heti diagnoosista alkaen voi vaikuttaa hoitojen läpiviemiseen ja jopa viivästyttää niitä.
Lue lisää