Aistimuutokset syöpäpotilailla

Syöpä itsessään, solunsalpaaja- ja sädehoito sekä lääkitys voivat vaikuttaa siihen, että ruoka maistuu erilaiselta kuin aiemmin. Yleisiä hoitojen sivuvaikutuksia ovat karvas tai metallinen maku suussa, muut makuaistiin liittyvät vaihtelut sekä pahoinvointi ja suun kuivuminen. Jotkut kokevat tarvetta maustaa ruokia aiempaa enemmän heikentyneen makuaistin vuoksi, kun taas toiset voivat olla yliherkkiä mauille ja hajuille.

Maku- ja hajuaistissa voi esiintyä muutoksia syöpähoitojen aikana. Kokemuksia potilailta:


“1–2 päivän kuluttua solunsalpaajahoidosta ruoka alkaa maistua karvaammalta ja miedommalta, ja joudun maustamaan sitä enemmän, jotta se olisi maukasta”

“Hoitojen jälkeen makuaistini on muuttunut. Se mistä aiemmin pidin ei enää maistu ja päinvastoin”

“Ruoka ei maistu miltään, syöminen inhottaa”

”Solunsalpaajahoidon vaikutusten aiheuttaman pahan maun takia mikään ei sopinut minulle. En enää tuntenut nälkää ja ruokahaluni katosi”

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein viilentävä marjanmakuinen, lämmittävä trooppinen inkivääri, neutraalinmakuinen sekä viilentävä kurkku-lime on kehitetty yhteistyössä makumuutoksia sairautensa aikana kokeneiden potilaiden kanssa.

Jos sinulla on syöpä ja muutoksia maku- tai hajuaisteissa voi olla hyvä ajatus kokeilla näitä makuvaihtoehtoja. Keskustele asiasta apteekin henkilökunnan tai hoitavan tahosi kanssa.

Lue lisää Nutridrink Compact Proteinista
  • Viilentävä kurkku-lime: uusi viilentävä Nutridrink Compact Protein kurkku-lime sisältää viilentäviä mentolikomponentteja. Voi sopia henkilöille, joilla on suussa paha maku- mentoli antaa raikkaamman tunteen.
  • Viilentävä marjanmakuinen: viilentäviä ominaisuuksia mentolista, joka saa aikaan kolmoishermoa aktivoivan viilentävän tunteen. Raikas ja hyvä vaihtoehto potilaille, joilla esiintyy pahaa makua suussa tai maut tuntuvat heikentyneen.
  • Lämmittävä trooppinen inkivääri: lämmittäviä ominaisuuksia johtuen pippurin johdannaisesta, jotka aktivoivat kolmoishermon aistimuksia. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto potilaille, jotka kokevat ruoan mauttomana tai joiden makuaisti on heikentynyt
  • Neutraalinmakuinen: mieto ja neutraali maku