Metyylimalonihappovirtsaisuus (MMA/PA)

MMA/PA lyhenne tulee sanoista Methyl Malonic Acidaemia (metyylimalonihappovirtsaisuus). PA on lyhenne sanoista Propionic Acidaemia (propionihappovirtsaisuus). MMA:lla ja PA:lla on monia yhtäläisyyksiä ja siksi olemme keränneet tähän tietoa molemmista. MMA/PA on perinnöllinen, synnynnäinen aineenvaihduntasairaus, joka vaikuttaa elimistön kykyyn käsitellä proteiinia. Elimistö tarvitsee proteiinia moniin erilaisiin kemiallisiin prosesseihin. Proteiini hajoaa aminohapoiksi, joita on 20 erilaista. Joitakin aminohappoja elimistö voi tuottaa itse, mutta osa on saatava ravinnon kautta. Ilman aminohappoja ei voi elää. Kun aminohapot ovat suorittaneet ”tehtävänsä” elimistössä, ne käytetään uudelleen elimistön energiantuotannossa.

Proteiini koostuu erilaisista aminohapoista, jotka ovat järjestyksessä kuin helmet helminauhassa- Aminohappojen määrä vaihtelee eri proteiinien välillä, kuten niiden järjestys. MMA johtuu siitä, että elimistöstä puuttuu tietty entsyymi (metyylimalonyylikoentsyymi-A:n-mutaasi) ja PA:ssa elimistö hoitaa Propionyylikoentsyymi-A-karboksylaasia. Molemmissa sairauksissa elimistö ei pysty hajottamaan aminohapoista valiinia, isoleusiinia, treoniinia ja metioniinia.


Tietoa MMA/PA -sairaudesta

 • MMA/PA kuuluvat Suomessa vastasyntyneiltä seulottaviin aineenvaihduntasairauksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että vastasyntyneeltä vauvalta otetaan kantapäästä verinäyte noin 48 tuntia syntymän jälkeen. Verinäyte voi osoittaa korkeaa leusiinipitoisuutta veressä ja mahdollisimman nopea hoidon aloittaminen on ensiarvoisen tärkeää. Suomessa MMA/PA on hyvin harvinainen.

  MMA/PA on perinnöllinen sairaus. Et ole voinut tehdä mitään estääksesi lastasi saamasta sairautta.

  Lääkäri ja ravitsemusterapeutti seuraavat kaikkia MMA/PA-potilaita läpi elämän.

 • Jotkut lapset sairastuvat MMA/PA:n jo heti ensimmäisinä päivinä syntymän jälkeen, ennen vastasyntyneidein seulontaa.


  Oireita ovat:

  • Vauva syö huonosti
  • Oksentelu
  • Kuivuminen (kehon nesteen puute)
  • Velttous (alhainen verenpaine)
  • Uneliaisuus
  • Tiheä hengitys
 • Haitallisten aineiden kertyminen elimistöön voi johtaa aivojen ja munuaisten sekä elinten vaurioitumiseen. Normaali kasvu ja kehitys saattavat viivästyä. Jos elimistö ei saa riittävästi ruokaa, aiheutuu energiavaje. Se voi johtaa kataboliseen tilaan, mikä tarkoittaa, että elimistö hajoittaa mm. proteiinia energianlähteeksi. Tämä voi johtaa aineenvaihdunnalliseen häiriöön.

  • Proteiinipitoisia elintarvikkeita rajoitetaan, suositaan vähäproteiinisia ruokia
  • Turvataan riittävä energian saanti
  • Huolehditaan säännöllisestä ruokarytmistä ja riittävästä nesteen saannista
  • Karnitiinilisä/täydennys
  • Usein tarvitaan antibiootteja ehkäisemään suoliston bakteeritulehdusta


  Letkuruokinta voi olla tarpeen säännöllisten aterioiden varmistamisesksi, ja että ehkäistään haitallisten aineiden muodostuminen elimistöön.

  MMA/PA:ssa vaaditaan proteiinitasapainoa. Kasvun ja kehityksen kannalta on tärkeää saada riittävästi proteiinia, mutta ei liikaa, jotta haitallisia aineita ei pääsisi muodostumaan.

  • Elimistön riittävä aminohappojen saanti turvataan erilaisilla proteiinia sisältävillä kliinisillä ravintovalmisteilla
 • Aineenvaihdunnan häiriö voi ilmetä liian korkeina propionihapon tai ammoniakin määrinä elimistössä. Sen voi laukaista lapsen saama virus tai infektio, joka aiheuttaa kuumetta, oksentelua ja ripulia. On erittäin tärkeää välttää metabolista kriisiä. Aloita ensiapu välittömästi. Saat tarkemmat tiedot lääkäriltäsi. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköösi, terveydenhuoltoon tai ensiapuun.

 • MMA/PA on perinnöllinen, synnynnäinen aineenvaihduntasairaus, joka johtuu geenivirheestä. Et ole voinut tehdä mitään estääksesi lasta saamasta MMA/PA:ta. Geenit tulevat pareittain, ja MMA/PA esiintyy vain jos parin molemmilla geeneillä on tämä geenivirhe. Tätä kutsutaan autosomaaliseksi resessiiviseksi periytymiseksi. Se tarkoittaa, että sekä äidin että isän on oltava taudin aiheuttavan geenin kantajia. Lapsen tulee periä mutaatio sekä äidiltä, että isältä. Vanhemmat eivät yleenstä edes tiedä olevansa kantajia, ennen kuin heidän lapseltaan todetaan MMA/PA.

 • Proteiinia löytyy melkein kaikista elintarvikkeista; liha, kala, kananmuna, maito, riisi, pasta, jauhot, soija ja tofu. Siksi niiden joilla on MMA/PA, tulisi välttää näitä ruokia ja noudattaa vähäproteiinista ruokavaliota. Ravitsemusterapeuttisi selittää, neuvoo ja laskee tarkemmin yksilöllisesti kuinka paljon proteiinia ruokavaliosi tulee sisältää ja mitä voit syödä.

 • Kun lapsella on MMA/PA tai muu synnynnäinen aineenvaihduntasairaus, joka rajoittaa proteiinin määrää, usein pohditaan onko imetys turvallista. Yleensä voit imettää lastasi. Hoitava lääkäri ja ravitsemusterapeuttisi opastaa sinua tarkemmin. Yleensä vauvat saavat sopivan määrän imeväisille tarkoitettua erityisvalmistetta, minkä lisäksi voit imettää. Jos lapsesi ei ole syystä tai toisesta rintaruokittu, imeväisen erityisvalmisteilla varmistetaan riittävä ravinnon saanti. Hoitava yksikkösi/ravitsemusterapeutti seuraa ja opastaa sinua lapsesi tarvitseman proteiinimäärän suhteen.

 • Erityisvalmisteet/ proteiinilisä on sekoitus kaikkia aminohappoja, paitsi sitä mikä on sinulle haitallinen. Aminohapot ovat kaikkien proteiinien rakennuspalikoita ja elintärkeitä keholle. Joitakin aminohappoja elimistö pystyy valmistamaan itse, kun taas toisia on saatava ruokavaliosta. Koska elimistösi ei pysty käsittelemään valtaosaa ruuasta saatavia luonnollisia proteiininlähteitä, sinun täytyy saada proteiinit aminohappoina muista lähteistä. Emme voi elää ilman proteiinia.

  Jos sinulla on MMA/PA, sinulle suurina määrinä haitallisia aminohappoja ovat valiini, isoleusiini, treoniini ja metioniini. Erityisvalmisteet koostuvat ja sisältävät kaikkia muita aminohappoja paitsi näitä. Jokaisen sietämä luonnollisen proteiinin määrä vaihtelee yksilöllisesti. Hoitava yksikkösi ja ravitsemusterapeutti laskee määrän yksilöllisesti jokaiselle potilaalle. Näin tiedät kuinka paljon proteiinia tarvitset päivittäin ja mitä voit syödä. Erityisaminohappovalmisteissa aminohapppjen kokonaismäärä ilmoitetaan proteiiniekvivalentteina (PE). Tämä tarkoittaa, että aminohappojen kokonaismäärä muutetaan grammoiksi proteiinia. Yksi annos erityisaminohappovalmisetta voi sisältää esimerkiksi 10 tai 20 grammaa proteiiniekvivalenttia.

  Erityisvalmisteita on saatavilla purkissa tai annospusseissa olevina jauheina, jotka voidaan sekoittaa veteen sellaisenaan tai esimerkiksi juomaan, puuroon tms. Valmisteilla voi olla erilaisia ominaisuuksia, kuten erilainen energia- ja vitamiinipitoisuus. Valmisteita on saatavilla eri versioina eri ikäisille lapsille ja aikuisille. Keskustele hoitavan yksikkösi ravitsemusterapeutin kanssa, jotta löydät sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon ja vinkkejä valmisteen käyttöön.

Tällä sivustolla olevat tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa, ohjeistusta ja valvontaa. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien aineenvaihduntasairautesi hoitoa tai ruokavaliotasi.

Nutrician tuotteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, joita käytetään terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.