Tasapainoisuus vähäproteiinista ruokavaliota noudatettaessa

Vähäproteiinisen ruokavalion noudattaminen voi olla haastavaa. Tärkeää on syödä terveellisesti ja tasapainoisesti, kuten kaikkien muidenkin. Tasapainoinen ruokavalio auttaa painonhallinnassa ja antaa lisää energiaa, jotta jokaisesta päivästä saadaan kaikki irti. Tutustu seuraaviin vinkkeihin, joista voi olla apua terveellisemmän elämän suunnittelussa.

Käytä laajasti erilaisia elintarvikkeita

Tasapainoiseen ruokavalioon on tärkeä sisällyttää laajasti erilaisia elintarvikkeita. Alla oleva ruokapyramidi on opas kohti oikean ruoan valintaa, ja sen avulla tiedät päivittäin tarvittavien elintarvikkeiden määrät ja mitä elintarvikkeita kannattaa käyttää säästeliäämmin.

  • Kun valitset ruokaa pyramidin ryhmistä, kiinnitä huomiosi yksiköiden määrään.
  • Kaikissa tilanteissa ei määrätä proteiinilisää tai ”proteiinin vaihtoehtoa”, kuten yllä on esitetty. Ja joskus proteiinin määrä voi olla suurempi, mikä muuttaa pyramidin suhteita. Kysy lisätietoja ravitsemusterapeutilta/hoitavasta yksiköstäsi juuri sinulle sopivasta ruokavaliosta.

 

Säännölliset ateriat

Säännölliset ateriat auttavat ylläpitämään tasaisesti energiaa koko päivän ajan. Aloita syömällä joka päivä aamiainen, lounas ja päivällinen. Pieni välipala keskellä päivää ja/tai iltapäivällä voi olla myös tarpeen. Rutiini voi helpottaa suunniteltujen aterioiden ja välipalojen nauttimista. Aterian väliin jättäminen voi vaikuttaa hyvältä idealta, kun halutaan pienentää energian kokonaismäärää. Tämä voi kuitenkin lisätä todennäköisyyttä, että syöt aterian sijaan välipaloja, syöt liikaa muilla aterioilla tai valitset epäterveellisiä vaihtoehtoja. Sen vuoksi ruokailutottumukset ovat osa tasapainoista vähäproteiinista ruokavaliota.

 

Ota aina proteiinilisä, kun sinulle on määrätty sellainen

Jos sinulle on määrätty proteiinilisä osana ruokavaliotasi, ota se joka päivä yhdessä aterioiden kanssa. Proteiinilisä varmistaa, että täytät kehon energiatarpeen, ja varmistaa, että pysyt kylläisenä pidempään. Proteiinilisästä saat osan energiasta, mikä tarkoittaa, että saatat joutua kompensoimaan sen ruokavaliosi muissa osissa. Kysy tästä lisää ravitsemusterapeutiltasi.

 

Tarkkaile välipaloja

Välipalat ovat tärkeitä, jotta saadaan tarvittava määrä energiaa koko päivän ajalle. Välipalat on yksi helpoimmista mahdollisuuksista saada paljon energiaa tietämättä tarkalleen, kuinka paljon syö. Kun syöt välipalaa, valitse terveellisempi vaihtoehto. Suunnittele välipalat ennalta välttääksesi napostelua pitkin päivää. Pidä aina hedelmiä/vihanneksia/PKU-välipaloja saatavilla. Korvaa perunalastut hedelmäpalalla tai vähäproteiinisilla kekseillä, joiden päällä voi olla tomaattia tai salsaa. Korvaa friteeratut sipsit itse uunissa paistetuilla sipseillä. Kysy ravitsemusterapeutiltasi lisää vinkkejä ja ideoita.

 

Mieti mitä juot

Sokeripitoiset juomat ovat usein merkittävä tekijä painonnousussa ja haitallisia hampaille. Tiesitkö, että tölkillinen sokeripitoista virvoitusjuomaa sisältää noin 140 kilokaloria ja 9 teelusikallista sokeria?

Hedelmämehut voivat sisältää suuren määrän piilosokeria, joka voi edistää painonnousua. Pieni lasillinen appelsiinimehua voi sisältää noin 115 kilokaloria ja 5 teelusikallista sokeria. Juo sen sijaan lasillinen vettä ja syö appelsiini.

Yritä juoda aina vettä ensisijaisena nesteen lähteenä. Voit pitää esimerkiksi kesäisin jääkaapissa  vesipulloa, johon on lisätty paloiteltua hedelmää. Kokeile myös lohkottua sitruunaa, appelsiinia, mansikoita, minttua tai jotakin muuta, josta pidät. Ole varovainen maustetun veden kanssa, sillä se voi sisältää huomattavan määrän sokeria. PKU-tautia sairastavien täytyy aina lukea kaikki etiketit ja varmistaa, että tuote ei sisällä aspartaamia.

Kun valitset vähäproteiinisen maidon, vähärasvainen Loprofin LQ-juoma voi olla hyvä vaihtoehto.

 

Kiinnitä huomiota annoskokoon

Monipuolisen terveellisen ruoan syöminen on tärkeää, mutta usein pyrimme syömään isompia annoksia kuin tarvitsemme. Yritä pienentää pääaterioiden annoskokoa neljänneksellä ja katso, miten käy. Varmista, että juot aterioilla ison lasillisen vettä.

 

Valitse terveelliset rasvanlähteet ja vähennä sokerin saantia

Voi olla hyvä miettiä elintarvikkeiden valintaa ja valmistustapaa. Valitse terveellisempiä rasvanlähteitä, joissa on vähän tyydyttynyttä rasvaa, kuten oliivi-, rypsi- ja auringonkukkaöljy. Ruoan valmistusmenetelmällä voi vaikuttaa aterian energiamäärään. Rasvan määrää voi vähentää valitsemalla keittämisen, höyryttämisen, grillauksen ja uunissa kypsentämisen paistamisen tai friteerauksen sijaan.

Saatavilla on myös vähärasvaisia tai vähäsokerisia elintarvikkeita. Ne voivat olla vaihtoehtoja, jos halutaan pudottaa painoa. PKU:ta sairastavien täytyy lukea etiketit ja varmistaa, että valmisteet eivät sisällä aspartaamia. Muista myös, että terveyden kannalta on tärkeää saada riittävästi ruokaa.

 

Suunnittele

Tee joka viikon alussa lista aterioista, joita aiot valmistaa. Laadi ostoslista, jonka voit ottaa mukaan kauppaan. Varaa riittävästi aikaa ruoanlaitolle. Voit myös pakastaa annoksia. Niitä voit lämmittää uudelleen kun sinulla on vähän aikaa.

 

Liikunta

Fyysinen aktiviteetti on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille. Laihtuminen ja painonhallinta on helpompaa, kun treenaat samalla ja vähennät energian saantia. Saatavilla on paljon tietoa aktiivisuustason nostamisesta – kysy neuvoa ravitsemusterapeutilta.

Loprofin-tuoteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita ja niitä tulee käyttää terveydenhuollon ammattilaisten ohjeistamana. Tällä sivustolla olevia tietoja ei ole tarkoitettu millään tavalla korvaamaan terveydenhuollon ammattilaisten hoitoa, neuvontaa ja apua. Ravitsemusterapeutti ja/tai lääkäri neuvoo sinua ja perhettäsi kaikissa aineenvaihduntasairauteesi liittyvissä kysymyksissä. Keskustele hoitavan yksikkösi kanssa, ennen kuin teet mitään muutoksia ruokavalioosi.