Urheilu ja treenaaminen

Kun treenaat, kehosi tarvitsee ylimääräistä energiaa. Syömäsi ruoka auttaa sinua suoriutumaan ja kasvattamaan lihaksia niiden hajoamiseen sijaan. PKU-tautia sairastavilla lihasten hajoamisella on samanlainen negatiivinen vaikutus kuin jos olisit käynyt pöytään ja syönyt ison palan lihaa. Sen vuoksi on erityisen tärkeää ottaa proteiinilisää treenatessa.

Hiilihydraatit

Saamme energiaa ruoan sisältämistä hiilihydraateista, rasvasta ja proteiinista. Se pätee myös PKU-ruoalle, vaikka proteiinin määrä onkin pienempi. Ruoan sisältämistä hiilihydraateista saadaan energiaa, jota kehon on helppo käyttää. Hiilihydraatteja on esimerkiksi vähäproteiinisessa riisissä, vähäproteiinisessa pastassa, vähäproteiinisessa leivässä, perunoissa, hedelmissä, tuoremehussa, mehussa ja virvoitusjuomissa.

Hiilihydraatteja on varastoitunut myös maksaan ja lihaksiin, mutta tämä varasto riittää vain noin tunnin treenaukseen. Kun treenataan pidempään, hiilihydraatteja on täydennettävä treenin aikana, esimerkiksi hiilihydraattipitoisen mehun tai urheilujuoman muodossa. Treenin jälkeen on myös tärkeää saada hiilihydraatteja, jotta kehon hiilihydraattivarastot täyttyvät taas. Näin suoriutumiskyky on parempi seuraavissa treeneissä. Jos hiilihydraatteja ei täydennetä kunnolla, keho ottaa energiaa proteiinista, eli lihaksista. Se on huonoa niin suorituskyvyn, kunnon ja lihasten kasvattamisen kannalta, mutta se voi myös johtaa siihen, että Phe-arvot nousevat. Siksi kannattaa ottaa tavaksi syödä vaikkapa banaani tai juoda lasillinen tuoremehua tai urheilujuomaa heti treenien jälkeen. Kun tulet kotiin, sinun on tehtävä täydennys kunnollisella aterialla, esimerkiksi lounaalla tai päivällisellä, riippuen milloin treenaat.

 

Säästä lihaksia

Proteiinin tarve kasvaa treenattaessa. Etenkin kun tehdään voimaharjoittelua. Proteiini on tarpeellista elimistölle, muun muassa lihasmassan kasvattamisessa, korjaamisessa ja kunnossapidossa. Suuri määrä proteiinia ei kuitenkaan helpota lihasmassan kasvattaamista. Keho pystyy hyödyntämään vain tietyn määrän proteiinia. Jos sitä saadaan enemmän, ylijäämä käytetään energiana tai varastoituu rasvaksi. Riittävän energian varmistaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin hyvä treenitulos. Älä tee kokeiluja arginiinin, haaraketjuisten aminohappojen tai vastaavien ainesosien kanssa, ennen kuin olet keskustellut lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Treeneissä saatu suurentunut proteiinintarve korvataan tavallisella proteiinilisällä. Mutta jos treenataan paljon, proteiinilisän määrää täytyy nostaa. Proteiinin saannin lisääminen ruokaan harvoin auttaa, koska se kasvattaa liian suuren Phe-saannin riskiä. Keskustele ravitsemusterapeutin kanssa. Hän voi määrittää, mikä sopii juuri sinulle. Tarpeet ovat hyvin yksilöllisiä.

 

Tärkeät välipalat

Pienen aterian syöminen pari tuntia ennen treenejä on suositeltavaa. Kun treenaat illalla, olet ehkä ehtinyt syödä päivällisen ennen treenejä, mutta jos treenaat koulun/töiden jälkeen, tarvitset välipalan. On olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat, että ennen treenejä ja niiden jälkeen on hyvä syödä pieni ateria, josta saadaan sekä proteiinia että energiaa (Jason E, et al. J Applied Physiology. 2009;107(3): 987-992).

Tässä on muutamia esimerkkejä hyvistä välipaloista PKU:ta sairastaville:

  • Puuro hillon kanssa, raastetut hedelmät tai omenasose ja kaurajuoma tai vähäproteiininen maito. Viipale vähäproteiinista leipää lisukkeiden kanssa on myös hyvä.
  • Vähäproteiininen lettu hillon ja soseutetun banaanin kanssa
  • Leipäviipale täyttävän lisukkeen kuten, esimerkiksi kylmän keitetyn perunan kanssa. Hedelmät ovat myös hyviä välipaloja.

Kysy ravitsemusterapeutilta, täytyykö sinun ottaa proteiinilisää välipalaksi.

Tällä sivustolla olevat tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa, ohjeistusta ja valvontaa. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien aineenvaihduntasairautesi hoitoa tai ruokavaliotasi.

Nutrician valmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, joita käytetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa.