Vinkkejä lasten juhliin ja ”proteiiniallergiaan”

PKU ei saa tietenkään olla este hauskoille lastenjuhlille, vietetään niitä sitten kotona tai kaverin luona. Alla on esitetty muutamia vinkkejä onnistuneisiin juhliin.

Juhlien makeiset

Mikäli mahdollista kakkupöytä, josta PKU-tautia sairastavat lapset voivat syödä useita ruokia on kiva. Kakkupöydässä voi olla esimerkiksi ihanan värikästä hedelmäsalaattia tai sorbettia.
Toinen vaihtoehto on valmistaa muille lapsille tavallinen kakku ja syntymäpäiväsankarille oma kynttilöillä ja koristeilla koristeltu pieni kakku, joka tarjoillaan vaikkapa hieman isommalta lautaselta kakkupaperin kanssa. Näin se näyttää erityisen hienolta. Voi olla myös hauskaa tarjoilla kuorrutettuja vähäproteiinisia muffineita ja laittaa esille strösselikulhot, jotta kaikki voivat tehdä itselleen omat suosikkimuffinit. Anna lapsen valita itse, mikä hänestä tuntuu parhaalta. Kokeile tarjoilla hyvää PKU-ruokaa sen sijaan, että teet poikkeuksen tarjoilemalla ”tavallisia” asioita. Jos näin ei tehdä, viestitään, että PKU-ruoka on huonompaa ja vähemmän juhlavaa kuin ”tavallinen” ruoka.

Kakku ja ruoka on usein tärkeämpää meille aikuisille kuin lapsille. Kakku-, makkara- ja pullajäännöksiä sisältävät lautaset jäävät usein pöydälle, kun lapset ryntäävät leikkimään. Mieti mieluummin hyviä leikkejä sen sijaan, että asetat riman korkealle kakun suhteen. Leikit eivät takuulla sisällä proteiinia!

 

Leikkivinkkejä

 • Käänteinen piiloleikki: Yksi lapsi menee piiloon, muut etsivät.
 • Aasinhäntä: Piirrä aasi isolle paperille ja kiinnitä se seinään. Aseta nauhasta tehty häntä liimatyynyyn ja anna lapsen, jonka silmät on sidottu, yrittää laittaa häntä niin lähelle aasin peppua kuin mahdollista. Lähimmäksi päässyt voittaa.
 • Tanssileikki: Kaikki lapset tanssivat suosikkimusiikin tahdissa. Kun musiikki loppuu, kaikki jähmettyvät patsaiksi. Se, joka liikkuu ensimmäiseksi, joutuu ulos. Leikkiä jatketaan, kunnes voittaja on selvä.
 • Askartelusta pitäville: Leikkaa kruunuja paksusta värillisestä paperista. Laita pöydälle kyniä, liimaa ja paljetteja ja anna kaikkien tehdä oma syntymäpäiväkruunu.

 

Onginta tai aarteenetsintä

Juhla ei ole täydellinen ilman ongintaa tai aarteenetsintää, vaikka se vaatii hieman valmisteluja juhlan järjestäjille. Leikissä voidaan löytää pusseihin laitettuja makeisia, joita myös PKU:ta sairastava lapsi voi syödä: Kovat karamellit, tikkukaramellit ja marmeladimakeiset sisältävät usein paljon sokeria ja vähän proteiinia. Lakritsi ja suklaa sen sijaan sisältävät paljon proteiinia, ja niitä tulee välttää. Kysy sieltä, missä myydään vähäproteiinisia tuotteita, onko heillä antaa joitakin vinkkejä.

Yleensä tulee valita pakattuja makeisia ja muita makeisia, joiden ravintosisällöstä saadaan tietoa. Ainesosat ovat ainesosaluettelossa alenevassa järjestyksessä, niin että eniten esiintyvä ainesosa on ensimmäisenä. Jos ensimmäisenä mainitaan maito tai vehnäjauho, se tarkoittaa, että maidon, ja siten proteiinin, osuus on melko suuri.

Muista, että makeiset eivät ole kaikki kaikessa – on myös kivaa, kun pussista löytyy muita asioita, esimerkiksi:

 • kirjanmerkkejä
 • heijastimia
 • sorminukkeja
 • tarroja
 • tatuointeja
 • ilmapalloja
 • serpentiiniä

Kaverin syntymäpäivät

Puhu syntymäpäiväsankarin vanhempien kanssa. Mitä he aikovat tarjota? Miten voisit auttaa, jotta lapsellasi on useita vaihtoehtoja valittavana?

Vinkkaa pusseihin laitettavista makeisista, joita myös sinun lapsesi voi syödä. Jos kutsujen järjestäjät eivät saa kaikille sopivia pusseja, kysy, voivatko he jakaa pussit juuri ennen lasten hakemista. Näin ei huomata selvästi, että makeispusseissa on erilaisia makeisia.

 

Juhlat päiväkodissa tai koulussa

Monissa päiväkodeissa ja kouluissa ei juhlita syntymäpäiviä enää jäätelön tai kakun kanssa. Sen sijaan syntymäpäiväsankari saa muita kivoja asioita, kuten syntymäpäiväkruunun ja syntymäpäivätuolin. Tiedustele, miten syntymäpäiviä juhlitaan sinun lapsesi päiväkodissa tai koulussa.

Tällä sivustolla olevat tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa, ohjeistusta ja valvontaa. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien aineenvaihduntasairautesi hoitoa tai ruokavaliotasi.

Nutrician valmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, joita käytetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa.