Vinkkejä ruokahaluttomuutta vastaan

Kuten muutkin lapset, PKU-tautia sairastavat lapset pitävät ruoasta enemmän tai vähemmän. Se voi olla ohimenevää, tai syöminen voi tuottaa jatkuvasti haasteita. PKU-tautia sairastavan tulee jatkuvasti tarkkailemaan syömistä sillä ruoka on osa taudin hoitoa.

Ole välittämättä ja ole tukena

Useimmat lapset pitävät huomiosta. Monet voivat jopa pitää enemmän negatiivisesta huomiosta (kuten meluamisesta ja huutamisesta) kuin kokonaan huomiotta jäämisestä. Sen vuoksi on hyvä, jos yrität olla motkottamatta sillä se voi vaan pahentaa tilannetta. Kannustaminen puolestaan luo mukavamman ilmapiirin. Yritä jättää huomiotta käyttäytyminen, jollaista et halua nähdä (lapsi esimerkiksi vain sorkkii ruokaa) ja vahvista toivottua käyttäytymistä (esimerkiksi kun lapsi maistaa ruokaa) kehumalla lasta. Yritä olla kiinnittämättä liikaa huomiota siihen, mitä pöydän ympärillä tapahtuu. Vältä esimerkiksi sanomasta: ”Hyvä, että syöt”, sillä on olemassa riski, että lapsi ei tunne oloaan hyväksi sinä päivänä ja ruokahalu on huonompi. Aterian syömisen ei tule olla saavutus vaan tarkoituksena on, että lapsi haluaa syödä itse.

Ehkä olet lapsesi kanssa eri mieltä siitä, mikä määrä ruokaa on sopivasti? Muista, että proteiinilisästä saa myös energiaa ja siitä tulee kylläiseksi. Jos lapsi kasvaa, kuten pitää, saanti on todennäköisesti kunnossa. Jos näin ei ole, pyydä lapsen ravitsemusterapeutilta ehdotuksia energiarikkaista ruoista.

 

Ongelmia proteiinilisän kanssa

Jos lapsi ei saa tarpeeksi proteiinilisää, voidaan kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Jos käytetään sekoitettavaa jauhetta, lapselle voi olla kiva saada uusi juomapullo. Makukaan ei ole niin vahva, kun proteiinilisä juodaan kylmänä ja kivasta uudesta juomapullosta. Voi olla myös hyvä kokeilla antaa lapselle erimakuisia ja koostumukseltaa erilaisia proteiinilisiä.

Hyvä tapa on ottaa proteiinilisä juuri ennen ruokailua. Näin voidaan varmistaa, että lapsi ei ole kylläinen ennen proteiinilisän ottamista. Näin lasta autetaan huomaamaan, milloin hän on nälkäinen ja milloin kylläinen. Jos proteiinilisä otetaan ruokailun jälkeen, voi olla että lapsi on jo kylläinen ja joutuu ottamaan proteiinilisän täyteen mahaan.

 

Sekoitettu ruoka on inhottavaa!

Ei ole epätyypillistä, että alle kouluikäiset eivät pidä puuroista ja muista sekoitetuista ruoista. Monet lapset haluavat nähdä, mitä he syövät ja muodostaa itse omat ateriansa. Ehkä tacot ovat sen vuoksi niin suosittuja. Yritä siirtää taco-malli muihin aterioihin tarjoilemalla ruoka pienissä kulhoissa, joista lapsi voi ottaa sen itse.

 

Itse kokkaaminen

PKU-ravintoa saavilla on jo alusta alkaen erittäin rajoitettu ruokavalio. Sen vuoksi on hyvä, että PKU-tautia sairastavat lapset saavat valita vapaasti, mitä he haluavat syödä. He voivat esimerkiksi (kohtuuden rajoissa) olla mukana suunnittelemassa omaa ateriaansa. Tarkoituksena ei ole hemmotella heitä, vaan opettaa löytämään tasapaino, jotta ruokavalio ei poista syömisen iloa.

Jonkin ajan päästä lapsi voi joskus olla mukana ruoanlaitossa. Lautaselle päätyvän ruoan leikkaaminen, sekoittaminen ja yhdistely voi kasvattaa ruokahalua.

 

Vähemmän hässäkkää ja enemmän mukavaa tunnelmaa

Monet PKU-tautia sairastavien lasten vanhemmat tietävät kuinka tärkeää on, että lapsen ruokaa ei kommentoida ja ettei siitä puhuta niin paljoa. Toisenlaisen ruokavalion nouddattaminen on jo itsessään haastavaa ja jos joku kommentoi vielä sen päälle, että ruokaa tulisi syödä enemmän, voi tilanne muuttua epämukavaksi. Koulun opettajia voidaan päivän päätteeksi pyytä aina kertomaan, mitä lapsi on syönyt (tai jättänyt syömättä), jotta vanhemmat voivat lisätä Phe:tä illalla tarpeen mukaan.

Vaikka muut perheenjäsenet eivät syö samaa ruokaa, on tärkeää ruokailla yhdessä pöydän ympärillä. Ruokailu PKU-perheessä on kuin söisi ravintolassa: jokainen syö eri ruokaa. Mutta ruoasta nauttimisen ei tarvitse olla sen vähäisempi.

Maistelu

Monet lapset tarvitsevat vähintään 15 maistelukertaa, ennen kuin he hyväksyvät uuden ruoan ja pitävät siitä. Lapsen ei tarvitse pitää kaikesta, kuten ei meidän aikuistenkaan. Joskus ei auta, vaikka yrittäisi monta kertaa.

Tiesitkö, että sama ruoka maistuu erilaiselta sen mukaan, kenen suuhun se päätyy? Eri ihmisillä on erilainen määrä makunystyröitä suussa ja meillä on geneettisesti erilainen herkkyys etenkin kitkerille mauille. Erityisen herkkiä kutsutaan ”supertastereiksi” tai englanniksi supertastereiksi. Arvioimme, että noin 25 prosenttia väestöstä kuuluu supermaistajiin. Heille esimerkiksi parsakaali, ruusukaali ja oliivit maistuvat paljon kitkerämmiltä kuin muille, jotka eivät ole yhtä herkkiä. Supermaistajalla kestää usein paljon kauemmin, ennen kuin hän alkaa pitämään uudesta ruoasta, etenkin jos se maistuu kitkerältä. Usein voi kestää kuukausia tai vuosia, ennen kuin tottuu uuteen makuun. Sen vuoksi on tärkeää olla kärsivällinen, etenkin kun kokeillaan uutta proteiinilisää.

 

Alhaisen Phe-arvon jaksot

Aikoina, jolloin Phe-arvo on liian alhainen, eli alle 80 µmol/l, lapsi on voinut saada liian vähän Phe:tä. Kysy neuvoa lapsen ravitsemusterapeutilta. Usein voi olla parempi korvata tietty määrä vähäproteiinista maitoa tavallisella maidolla paljon proteiinia sisältävän ruoan sijaan, koska lapsi ei syö sellaista ruokaa kauan.

Alhaiset Phe-arvot voivat johtua myös siitä, että lapsi kasvaa, minkä vuoksi se on kasvanut ulos määritetyistä Phe- ja proteiinilisäannoksista. Siinä tapauksessa tulee olla yhteydessä lapsen ravitsemusterapeuttiin/hoitavaan tahoon.

 

Vaikeudet ruoan kanssa sairauden aikana

Vilustuminen, vatsatauti, kuume tai muut sairaudet voivat heikentää ruokahalua. Phe-arvo nousee usein tulehduksen yhteydessä, koska keho käyttää omia lihaksiaan energiansaantiin, jos energiaa ei saada tarpeeksi ravinnosta. Se voi kuulostaa dramaattiselta, mutta kyseessä on vain lyhyt aika, joten se ei ole vaarallista. Korkeiden arvojen estämiseksi voidaan yrittää antaa lapselle proteiinilisä. On myös hyvä, jos lapsi voi saada tuoremehua, mehua, hedelmäkeittoa, kermaa tai jäätelöä päivän aikana. Kysy lapsen ravitsemusterapeutilta, miten tulee toimia kun lapsi on sairas.

Tällä sivustolla olevat tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa, ohjeistusta ja valvontaa. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien aineenvaihduntasairautesi hoitoa tai ruokavaliotasi.

Nutrician valmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, joita käytetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa.