Vinkkejä yöpymiseen kavereiden luona

Kaverin luona nukkuminen voi olla sekä hauskaa että hieman jännääkin. Ensimmäiseen kertaan toisen perheen luona tarvitaan hieman valmisteluja, jotta kaikki onnistuisi hyvin. Alta voit löytää vinkkejä onnistuneen yökylän järjestämiseen.

Yöpyminen/Yökyläily kaverilla

Kerro kaverisi vanhemmille lyhyesti, mitä PKU tarkoittaa. Heitä voi aluksi ehkä hieman jännittää ja he saattavat pelätä tekevänsä virheitä. Kerro selkeästi, että PKU-taudissa ei ole minkäänlaisia äkillisiä oireita, kuten esimerkiksi allergiassa voi olla.

Kysy kaverin vanhemmilta, mitä he aikovat syödä, ja anna vinkiksi esimerkiksi erilaisia perunaruokia, kuten ranskalaisia tai paistettuja/keitettyjä perunoita. Niitä on helppo yhdistää vähäproteiiniseen ruokavalioon. Voit myös ehdottaa lasten yleisesti suosimaa ruokaa, tacoja. Kerro kaverin vanhemmille, ettei heidän tarvitse tarkkailla, syökö lapsesi tietyn määrän ruokaa. Heidän tehtävänsä on huolehtia siitä, että vähäproteiinista ruokaa on saatavilla. Lapsi päättää itse, kuinka paljon hän haluaa syödä. Mikäli mahdollista, voit valmistaa kotiruoan ennen yöpymistä niin, että se sisältää vähemmän fenyylialaniinia kuin tavallisesti. Näin kaverin luona ei tarvitse olla niin tarkkana.

Jos he aikovat syödä välipalaa, vihjaa, että popcorn ja maissilastut sopivat lapsellesi. Kerro myös, että kaikenlaiset virvoitusjuomat, mehut ja tuoremehut ovat myös hyviä, jos ne eivät sisällä aspartaamia. Jos he ovat ajatelleet syödä jäätelöä, ehdota jäätelöä tai sorbettia, jota lapsesi voi syödä. Voit myös ostaa mukaan paketin, niin että kaikki voivat maistaa.

 

Yöpymislaukun pakkaaminen

Pakkaa mukaan vähäproteiinisia tuotteita, kuten pastaa, maitoa ja leipää. Varmista, että ne riittävät myös aamiaiseksi. Varmista, että tietääkö lapsesi hyvin itse, mitä hän saa syödä ja mitä ei. Voit kertoa sen kaverin vanhemmille varmuuden varalta. Pakkaa mukaan myös proteiinilisä. Helpointa on tietenkin, jos lapsellasi on valmiiksi sekoitettua/käyttövalmista juomaa. Jos näin ei ole, anna kaverin vanhemmille sekoittamisohjeet. Mainitse, että ei ole väliä, jos sitä tulee joskus hieman liikaa tai hieman liian vähän.

Yleensä on hyvä hieman yksinkertaistaa asioita niin, ettei PKU-tauti kuulostaisi liian monimutkaiselta tai vaikealta. Näin kaverin vanhemmat voivat rentoutua ja eivät jännitä liikaa. Se yleensä parantaa mahdollisuutta, että yöpyminen onnistuu. Muista, että yleensä me aikuiset ajattelemme ruoan olevan tärkeää, kun olemme yhdessä. Lapset ovat usein tyytyväisiä, kun heidän ei tarvitse olla nälissään. He haluavat mieluummin pystyttää telttoja, leikkiä legoilla tai pelata tietokonepelejä.

Tällä sivustolla olevat tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa, ohjeistusta ja valvontaa. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien aineenvaihduntasairautesi hoitoa tai ruokavaliotasi.

Nutrician valmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, joita käytetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa.