Souvenaid

Kliininen ravintovalmiste varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon.

Souvenaid ja varhainen Alzheimerin tauti

Ruoasta saatavilla ravintoaineilla on tärkeä merkitys aivokudoksen terveydelle. Tietyt keskeiset ravintoaineet ovat aivojen hermosolujen viestinnässä tärkeitä. Souvenaid on varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon tarkoitettu kliininen ravintovalmistejuoma, jonka ainutlaatuinen ravintoaineyhdistelmä on suunniteltu täyttämään varhaista Alzheimerin tautia sairastavien ravitsemukselliset erityistarpeet. Käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa. Saatavana apteekista.

Ajankohtaista

Lue Helsingin Sanomien Neurologiset Sairaudet –liitteen artikkeli
Kliininen ravintovalmiste voi hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä. (Tuottanut Mediaplanet, julkaistu 17.3.2019)

Lue artikkeli tästä

Mitä Souvenaid sisältää?

Souvenaid sisältää Fortasyn Connect™ ravintoaineseoksen. Se on ainutlaatuinen ravintoaineyhdistelmä, joka on suunniteltu täyttämään varhaista Alzheimerin tautia sairastavien ravitsemukselliset erityistarpeet. Mukana on uridiinimonofosfaattia, koliinia, kalaöljyjä, fosfolipidejä ja monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Näiden ravintoaineiden yhdistelmän on todettu tukevan tärkeällä tavalla varhaista Alzheimerin tautia sairastavien potilaiden hermosolujen välisiä yhteyksiä eli synapseja.

Katso Souvenaid-ravintosisältö kokonaisuudessaan tästä

Aivot ja ravitsemus

Synapsikato ja varhainen Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa tietyt muistitoimintojen kannalta keskeiset aivoalueet vaurioituvat. Solujen välinen viestintä tapahtuu synapsiliitosten kautta. Synapseja häviää ja muodostuu aivoissa koko elämän ajan. Terveissä aivoissa uusien synapsien muodostuminen ja vanhojen synapsien tuhoutuminen ovat tasapainossa. Alzheimerin taudissa synapsien vaurioituminen nopeutuu jolloin uusien synapsien muodostus ei enää pysty kompensoimaan synapsikatoa. Tällöin aivojen hermosoluverkoston toiminta alkaa pettää ja kehittyy oireita, kuten muistihäiriöitä. Toistaiseksi ei tiedetä, mistä synapsien tuhoutuminen johtuu, mutta tutkimusten mukaan synapsikato on Alzheimerin taudin ensimmäisiä merkkejä.

Ravitsemuksen merkitys ja synapsimuodostus

Ruoasta saatavilla ravintoaineilla on tärkeä merkitys aivokudoksen terveydelle. Tietyt keskeiset ravintoaineet ovat tärkeitä synapsimuodostuksen kannalta.

Synapsit koostuvat hermosolujen solukalvoista eli neuronikalvoista, jotka taas koostuvat fosfolipideistä eli tietyistä rasvoista. Fosfolipidien muodostukseen tarvitaan omega-3-rasvahappoja, uridiinia ja koliinia sekä B-ryhmän vitamiineja ja antioksidanteja. Alzheimerin tautia sairastavien elimistössä on todettu olevan vähemmän näitä ravintoaineita kuin samanikäisillä terveillä henkilöillä.

Diagnosointi

Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Tyypillisesti viime aikojen tapahtumat unohtuvat, mutta vuosien takaiset tapahtumat saatetaan muistaa hyvinkin tarkasti. Alzheimerin taudin varhaisessa vaiheessa on kuitenkin tyypillistä, että nimenomaan lyhytkestoinen muisti heikkenee. Vanhojen asioiden säilyminen muistissa viivyttää usein muistihäiriön huomaamista, muutokset voivat olla melko huomaamattomia, ja niitä pidetään usein ikääntymisen aiheuttamina. Tällaiset muistiongelmat ovat yleisiä myös terveillä ikäihmisillä. On tärkeää muistaa, että stressi, masennus ja uupumus pahentavat asiaa. On kuitenkin hyvä hakeutua lääkäriin, jos oma muistisi tai omaisesi muisti heikkenee voimakkaammin ja muistiongelmat hankaloittavat elämää.

Miten käytän Souvenaidia?

Käyttö

Souvenaid on valmista juotavaksi. Se voidaan juoda suoraan pullosta tai pillillä tai kaataa lasiin oman maun mukaan. Juoma maistuu parhaalta kylmänä, joten se on hyvä säilyttää jääkaapissa ennen käyttöä.

Souvenaid on gluteeniton, vähälaktoosinen ja sisältää ainoastaan luonnollisia väriaineita. Ei saa kuumentaa, pakastaa eikä sekoittaa muihin juomiin. Ei sovellu kala-, soija- tai maitoproteiiniallergisille.

Säilytys

Souvenaid säilyy avaamattomana huoneenlämmössä parasta ennen päivämäärään saakka. Avattu Souvenaid-pullo on suljettava uudelleen korkilla, säilytettävä jääkaapissa ja käytettävä 24 tunnin kuluessa.

Annostus

Souvenaidia otetaan yksi pullo päivässä. Souvenaid on hyvä ottaa samaan aikaan joka päivä, esimerkiksi aamiaisen yhteydessä. Tällöin sen käytöstä tulee tapa ja se on helpompi muistaa joka päivä.

Souvenaid saatavana apteekista

Saatavilla lähimmästä apteekistasi. Voit tilata Souvenaidia myös suoraan verkkoapteekista

Myyntipakkaukset 4×125 ml ja 24x125ml.
Kolme makua: mansikka, kahvi ja vanilja.

Souvenaid on varhaisen Alzheimerin taudin ruokavaliohoitoon  kehitetty kliininen ravintovalmiste. Sitä käytetään terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.