Elämää lapsen letkuravitsemuksen kanssa

Lapsesi kotiutuessa sairaalasta terveydenhoitohenkilökunta tekee yleensä lapsellesi ensimmäisen hoitovälinetilauksen suoraan kotiin. Useimmiten saat mukaan myös selkeät ohjeet letkuravitsemuksen toteutuksesta kotona, tässä hyvänä apuna on mm. Nutrician julkaisema Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas.
On tärkeää, että muistat uusia reseptin aina kuuden kuukauden välein.


Lapsen letkuruokintasuunnitelma

Lapsesi ollessa sairaalassa voi olla hyvä keskustella ravitsemusterapeutin kanssa letkuravitsemussuunnitelmasta. Suunnitelma tehdään mm. lapsesi pituuden, painon ja muiden tekijöiden, kuten aktiivisuuden perusteella. Saat letkuravitsemussuunnitelmasta hyvän yleiskuvan ateriarytmistä ja päivittäisestä elämästä letkuruokinnan kanssa.

Tyypillinen letkuravitsemussuunnitelman sisältö:

  1. Letkuravintovalmisteen nimi ja pakkauskoko (esim. 200 ml tai 500 ml)
  2. Letkuravinnon päiväannoksen koko ja mahdollisen muun ruoan määrä
  3. Tapa, jolla letkuravintoa annetaan (ruisku vai pumppu)*
  4. Lisänesteen (steriilin tai jäähdytetyn keitetyn veden) määrä
  5. Pumpun tai ruiskun koko / tilavuus
  6. Pumpun annostelunopeus
  7. Huuhteluun käytettävä vesimäärä

Erilaiset tavat antaa letkuravitsemusta

Terveydenhuollon ammattilainen auttaa selvittämään, minkälainen ruokarutiini sopii parhaiten lapsellesi. Letkuravintoa voi antaa ruiskulla tai pumpulla. Ruokinta voi tapahtua yksittäisinä annoksina (boluksina) tai jatkuvana syöttönä useiden tuntien ajan. Jatkuvassa syötössä käytössä on aina pumppu.

Letkuruokinnan toteuttaminen

Letkuravitsemusta saaville lapsille usein suositellaan pumppusiirtolaitetta (pumppu ja ravinnonsiirtolaite), koska siihen pystytään asettamaan syöttönopeus ja haluttu ravinnon määrä. Syöttöpumppu annostelee letkuravinnon tasaisesti säädetyllä nopeudella. Tästä on paljon hyötyä esim. pieniä annoksia annettaessa tai oksentelevilla lapsilla. Syöttöpumpun käyttäminen on myös helppoa ja se antaa turvallisuutta ja varmuutta letkuravitsemukseen. Annostelunopeuden voi säätää helposti muutamalla napin painalluksella. Syöttöpumpun avulla annosmäärät ovat myös tarkkoja eikä ole vaaraa, että tulee yli- tai aliannostuksia.

Flocare Infinity -syöttöpumppu on pienikokoinen ja kevyt, joten sitä voidaan kuljettaa myös mukana Flocare Infinity Go -repussa (saatavana erikseen). Perehdy tarkoin erilliseen Infinity-syöttöpumpun käyttöohjevihkoon ennen kuin aloitat syöttöpumpun käytön. Käytä syöttöpumpun kanssa ainoastaan Flocare Infinity -pumppusiirtolaitetta.

Lataa ohjeet

Jo kolmen viikon jälkeen letkuravitsemuksen aloittamisesta Iben oli saanut 2 kg lisää painoa. Myös aterioihin käytetty aika väheni huomattavasti. ”Iben on alkanut kävelemään ja leikkimään itsenäisesti. Nyt meillä on enemmän aikaa toisillemme”, kertovat Ibenin vanhemmat.  ”Etenkin aamuisin on nyt myös aikaa Ibenin pikkusiskolle Janelle”. Olemme jakaneet sivuillamme tietoa Ibenistä  ja hänen perheensä kokemuksistaan letkuravitsemuksesta.

Nutricia on kehittänyt tämän sivuston tarjoamaan tietoa letkuravitsemuksesta vanhemmille, joiden lapsella on neurologiseen kehittymiseen liittyvä häiriö ja siitä johtuvia syömisongelmia.

Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, mikäli epäilet lapsellasi syömisongelmia.