Syömisongelmat ja hyvinvointi

Syömisongelmista johtuva riittämätön ravinnonsaanti voi johtaa hyvinvoinnin ja terveyden heikkenemiseen. Jos keho ei saa riittävästi ravintoa pitkällä aikavälillä, seurauksena voi olla vajaaravitsemus. Vajaaravitsemus voi vaikuttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen. On tärkeää, että olet aina yhteydessä lapsesi lääkäriin, jos havaitset hyvinvoinnin heikkenemistä tai terveyteen liittyviä ongelmia.


  • Vähäinen energian saanti voi aiheuttaa hyvinvoinnin heikkenemistä. Tämä voi vaikuttaa lapsen kasvuun ja kehitykseen.

  • Liian vähäisestä energian ja ravintoaineiden saannista seuraa väsymystä. Tämä voi vaikuttaa kaikkeen mitä lapsi tekee.

  • Kehon energiatarpeen alittava energian saanti johtaa painon putoamiseen, mikä voi omalta osaltaan altistaa sairaita henkilöitä muille terveyshaitoille ja heikentää hoidon tehoa.

  • Riittämätön ravinnonsaanti heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa tartunnoille.

  • Psyykkisen kehityksen hidastuminen voi aiheuttaa kognitiivisten toimintojen, kuten oppimis- ja huomiontikyvyn heikkenemistä. Letkuravitsemus voi vähentää liian vähäisten ravintoaineiden saannista aiheutuvien sairauksien riskiä.

”Epäilemättä Iben tarvitsi lisäenergiaa. Loppua kohden hänellä alkoi olla nestehukka” kertoo Ibenin isä. Iben on 6-vuotias ja hän asuu vanhempiensa ja 3-vuotiaan siskonsa kanssa. Ibenillä todettiin 3-vuotiaana Rettin oireyhtymä; neurologinen kehityshäiriö. Nykyään hän saa letkuravintoa normaalin ruoan lisäksi. Haluatko kuulla lisää Ibenistä ja hänen perheestään? Jaamme perheen kokemuksia sivuillamme.

Nutricia on kehittänyt tämän sivuston tarjoamaan tietoa letkuravitsemuksesta vanhemmille, joiden lapsella on neurologiseen kehittymiseen liittyvä häiriö ja siitä johtuvia syömisongelmia.

Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, mikäli epäilet lapsellasi syömisongelmia.