ADHD ja ruokailut

On useita ruokavaliota tukevia tapoja, joilla lisätä lapsen ravinnonsaantia, mikäli hänen ruokahalunsa on alentunut ADHD-lääkityksen seurauksena. Opi lisäämään lapsesi kokonaisvaltaista ravinnonsaantia tavoilla, jotka tukevat terveellistä ja monipuolista ruokavaliota.


Rakennetta ja rutiineja ateriakellon avulla

Rutiinit todennäköisesti auttavat jo sinua jokapäiväisessä elämässä. Voit ladata ja tulostaa ateriakellon jääkaappiisi auttamaan päivittäisissä ruokailuissa. Mukauta ateriakello perheellesi sopivaksi. Tee kellosta hauska ja mukaansatempaava kuvittamalla sitä tarroilla ja värikynillä.

Ota lapsesi mukaan osaksi päivittäisten aterioiden suunnittelua.

Lataa ateriakello

Kuinka tulla toimeen ruokahaluttomuuden kanssa

Me kaikki haluamme turvata lapsemme kasvun ja kehityksen. Tämä voi kuitenkin olla erityisen haastavaa lapsen ruokahalun ollessa heikentynyt. Viereisessä kuvassa on esitetty neljä vinkkiä avuksi syömiseen, kun ruoka ei maistu:

Ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos olet huolissasi lapsesi ravinnonsaannista.

Neljä vinkkiä joiden avulla lisätä lapsesi energian ja proteiinin saantia

 • Suosi ruokia, joissa on paljon
  energiaa ja/tai proteiinia,
  kuten kanaa tai kalaa
 • Käytä juomia, joissa on enemmän
  energiaa ja vitamiineja, kuten
  maitoa tai tuoremehua
 • Ota käyttöön täydennysravintovalmisteet*,
  kuten Fortini ruokavalion
  lisänä
 • Lisää aterioihin runsasenergisiä lisukkeita
  ja kastikkeita, kuten esimerkiksi
  salaatinkastiketta

 

*Täydennysravintovalmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Terveydenhuollon ammattilainen voi suositella niitä muun ruoan lisänä, kun päivittäinen ravinnonsaanti ei ole riittävää

**Fortini on kliininen ravintovalmiste sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Käytetään terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa.

 

Järjestä jääkaappi

Järjestys, järjestys ja järjestys. Jokapäiväinen elämä ADHD:ta sairastavan lapsen kanssa voi aiheuttaa haasteita. Alla on esitetty vinkkejä jääkapin järjestämiseen.

 • Anna lapsellesi oma nimetty hylly jääkaapista. Lapsi voi arvostaa jääkaapin, ja etenkin hänen oman hyllynsä järjestystä.
 • Yhdistä ruoka väreihin joista lapsi tykkää ja laita hänen suosikkiruokiansa valmiiksi laatikoihin.
 • Varmista, että lapsesi suosikkiruokia on koko ajan saatavilla ja että ne ovat jääkaapissa aina samassa paikassa.
Lataa ateriakello

Aamupala ennen lääkkeen ottamista

Jos ADHD-lääkehoito aiheuttaa lapsellesi ruokalaluttomuutta, tarjoa hänelle aamupala ennen lääkitystä.

Kaikki lapset ovat erilaisia ja tarvitsevat omat, heille parhaiten sopivat rutiinit. Toimi tavalla, joka sopii parhaiten sinun perheellesi ja unohda kaikki mitä “pitäisi” tehdä. Me kaikki teemme parhaamme.

Lapsesi voi hyötyä alla olevista aamupalavinkeistä:

 • Sisällytä ateriaan lapsen suosikkiruokia ja “turvallisia ruokia”
 • Tarjoile rusasenergisiä juomia aterian yhteydessä, kuten esimerkiksi smoothieta tai täydennysravintovalmistetta, kuten Fortinia*
 • Jaa ateria pienempiin osiin
 • Kokeile, että annat lapsesi syödä hänen omassa huonessaan tai mielipaikassaan
 • Kokeile, että annat lapsesi kuunnella musiikkia, lukea kirjaa tai katsella televisiota ruokailun aikana
 • Istu lapsesi kanssa koko aterian ajan

*Fortini on kliininen ravintovalmiste sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Käytetään terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa

Lounas koulussa

Jos lapsi saa ADHD-lääkehoitoa ja kokee ruokahaluttomuutta, voi olla haastava varmistaa, että hän syö riittävästi. Riittävän ravinnonsaannin varmistaminen on erityisen haastavaa lapsen ollessa päiväkodissa tai koulussa, kun et pysty tukemaan häntä ruokailun yhteydessä.

Haastaviin tilanteisiin tarvitaan ravinnonsaannin varmistamiseksi helppo runsaasti ravintoaineita sisältävä ratkaisu, joka sopii lapselle ja aikuiselle ja jonka lapsi voi ottaa välipalaksi tai nauttia lounaan kanssa.

Vinkkejä koulupäivään

Päivällinen

Jotkut lapset pärjäävät syömällä vain hyvin vähän koko päivän aikana. Illalla kun lääkityksen vaikutus loppuu, heille voi tulla kova nälkä. Kun lapsi jättää aterian väliin, hän voi menettää 10-25%
ravinnonsaannistaan*. Täydennysravintovalmiste yhdistettynä energia- ja proteiinipitoiseen päivälliseen voi osittain auttaa kompensoimaan syömättä jäänyttä ateriaa ja kattaa paremmin lapsesi ravinnontarpeen.

Joidenkin lasten ruokahalu voi palata vasta illalla.

*perustuu 10-vuotiaan pojan tarvitsemaan päivittäiseen energiamäärään, n. n. 2220 kcal. (THL & VRN. Syödään yhdessä – Ruokasuositukset lapsiperheille 2019.)
Lue lisää täydennysravintojuomista

Iltapala – lisää energiaa ennen nukkumaanmenoa

Ruokahaluttomuuden vuoksi lapsesi voi olla koko päivän syömättä mitään. Illan tullessa ruokahalu kuitenkin palaa ja nälkä voi yllättää. Tällöin lapsen mieliteot voivat usein olla myös melko epäterveellisiä.

Onko lapsellasi mielitekoja iltaisin ruokahalun palatessa? Vai herääkö hän nälkäisenä keskellä yötä? Proteiinipitoisen iltapalan syöminen voi auttaa lastasi nukkumaan paremmin yön yli.

Kokeile antaa lapsellesi lämmin lasillinen maitoa, puuroa tai esim. kanavoileipä 30 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

Tutustu resepteihimme
 • Jos olet huolissasi tai stressaantunut lapsesi ruokailuista, et ole yksin. Monet vanhemmat jakavat huolesi, sillä vähentynyt ruokahalu on yksi yleisimmistä ADHD-lääkehoitoon liittyvistä haittavaikutuksista. Selvitä, tarjoaako paikallinen ADHD-yhdistys  kursseja avuksi stressinhallintaan tai saatko kunnan terveydenhuollon kautta apua ja tukea.

  Ole yhteydessä hoitavaan lääkäriin, jos olet huolissasi lapsesi ravinnonsaannista.

 • Täydennysravintovalmisteet sisältävät optimaalisesti energiaa, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita tukemaan lapsesi mahdollisimman hyvää kasvua ja kehitystä. Lue lisää täydennysravintovalmisteista.