Miksi letkuravitsemus?

Letkuravitsemukseen voidaan päätyä useista eri syistä ja eri tilanteissa. Se voi olla avuksi mm.

  • suun, ruokatorven tai vatsan ongelmatilanteissa
  • nielemisvaikeuksissa silloin, kun on riski tukehtumiseen tai ongelmia hengitysteissä
    (esim. jos ruokaa päätyy ruokatorven ja mahalaukun lisäksi keuhkoihin)
  •  tilanteissa, joissa ravinnonsaanti suun kautta on  riittämätöntä

Letkuruokituilla potilailla voi olla erilaisia terveyteen liittyviä ongelmia, mutta lopulta kaikkia yhdistää yksi ja sama asia – he eivät pysty syömään tarpeeksi suun kautta saadakseen riittävästi ravintoa.

Hyvä ravitsemustila on tärkeä painon ylläpitämiseksi ja joissain tapauksissa se edistää toipumista, parantaa  hoitovastetta ja mahdollistaa itsenäisen elämän. Jos keho ei saa tarpeeksi ravintoa, voi seurata ”aliravitsemustila”, yleisemmin kutsutusti vajaaravitsemustila tai sen riski.

Näin voi käydä, jos ei voi niellä, jollei siedä suun kautta nautittua ravintoa tai jos keho ei pysty tehokkaasti hyödyntämään syötyä ruokaa.

Terveydenhuollossa voidaan arvioida vajaaravitsemusriskin olevan suurempi, jos:

  • on todettu jokin sairaus
  • on menossa leikkaukseen
  • on toipumassa sairaudesta tai leikkauksesta

Letkuruokinnan on arvioitu auttavan sinua tai läheistäsi saamaan riittävän määrän ravintoa. Vaikka se voi aluksi tuntua pelottavalta, voi elämänlaatu kuitenkin parantua aikaisempaan verrattuna, mikäli ravinnonsaanti on ollut riittämätöntä.

Mitä letkuravitsemus on?

Letkuruokinta on yksi tapa antaa keholle sen tarvitsema ravinto. Letkuravintovalmiste on nestemäistä ravintoa, joka annetaan kehoon taipuisan letkun kautta.

Lue lisää