Ymmärrys letkuravitsemuksen aloittamisesta

Sinulle tai läheisellesi on suositeltu letkuruokinnan aloittamista. Olet ehkä ehtinyt tottua ajatukseen jo sairaalassa tai päätös siitä on voinut olla hyvinkin nopea. Joka tapauksessa on luonnollista, että voit olla huolissasi tai letkuruokinta voi tuntua suurelta asialta.


Olemme täällä auttamassa

Oikeanlainen tuki, neuvonta ja tieto letkuravitsemuksesta voi lisätä ymmärrystä ja auttaa hyväksymään sen aloittamisen. Pyrimme löytämään vastauksia juuri näihin asioihin liittyen.

Se, että ymmärtää letkuravitsemuksen aloittamiseen johtaneet syyt, auttaa selviämään ja rauhoittaa mieltä.

-Liisa-potilas

Miksi letkuravitsemus?

Letkuravitsemukseen voidaan päätyä useista eri syistä ja eri tilanteissa.

Lue lisää

Mitä letkuravitsemus on?

Letkuruokinta on yksi tapa antaa keholle sen tarvitsema ravinto. Letkuravintovalmiste on nestemäistä ravintoa, joka annetaan kehoon taipuisan letkun kautta.

Lue lisää

Mitä hyötyä letkuravitsemuksesta on?

Sinulle tai läheisellesi on suositeltu letkuruokinnan aloittamista. Sen avulla voit saada ravintoaineet, joita kehosi tarvitsee, ja joita et juuri nyt saa tarpeeksi ruoastasi. Ilman riittävää ravitsemusta sinulla voi olla riski:

 • Energian ja voimien vähenemiseen: jos saat vähemmän energiaa (kaloreita)  ja proteiinia kuin tarvitset, voit tuntea itsesi väsyneeksi ja se vaikuttaa kaikkeen tekemiseen aina ostosten tekemisestä ruoanlaittoon ja harrastamisesta työntekoon. Ajan myötä sekä lihasten jäntevyys ja fyysinen voima voivat alkaa vajaaravitsemuksessa vähentyä.
 • Tahattomaan painonlaskuun: jos saat vähemmän energiaa kuin kehosi tarvitsee, johtaa se laihtumiseen, mikä taas voi heikentää terveydentilaa tai hoitovastetta.
 • Heikentyneeseen immuunijärjestelmään: suolisto on osa immuunijärjestelmää, jota mm. heikko ravitsemustila voi heikentää.

Letkuravitsemuksen avulla näitä riskejä voidaan pienentää. Tarjoamalla kaikkia päivittäin tarvittavia ravintoaineita, voidaan letkuravitsemuksen avulla lisätä energiansaantia ja voimia sekä ehkäistä laihtumista. Joillekin letkuravitsemus on ainoa vaihtoehto energian saamiselle.*

Vaikka sopeutuminen veisikin aikaa, voi letkuruokinta tuoda etuja terveydelle ja hyvinvoinnille. Se voi myös lievittää koettua stressiä siitä, että normaali syöminen ja riittävä ravinnonsaanti ei onnistu.

*Nutrison on kliininen ravintovalmiste ja tarkoitettu sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon.

 • Elintarvikkeiden, teknologian, ravitsemuksen ja lääketieteen kehityksen myötä letkuravitsemus on muodostunut vakiintuneeksi tavaksi palauttaa tai ylläpitää ravitsemuksen tuella terveyttä kroonisesti tai kriittisesti sairailla potilailla.

  Toisinaan jotkut voivat kokea haasteita sopeutumisessa. Vaikka on tärkeää tiedostaa mahdolliset letkuruokintaan liittyvät ongelmat, on kuitenkin hyvä muistaa, että ne voidaan pitkälti ennakoida ja estää.

  Hoitava lääkärisi/ravitsemusterapeuttisi voi auttaa sinua käsittelemään mahdollisia haasteita neuvonnan ja tuen avulla:

  • Letkujen ja laitteistojen hoito ja huolto
  • Ravitsemussuunnitelman optimaalinen toteuttaminen
  • Mistä saada apua tarvittaessa

  Sairaalasta kotiutuessasi saat jatkoa varten ohjeita

 • Myös haasteet ovat mahdollisia. Aluksi et ehkä tiedä, miten tulisi toimia, ja se voi tuntua hämmentävältä. Tämä on luonnollista ja ajan myötä asiat selkenevät ja opit ratkaisemaan suurimman osan ongelmista itse.

  Vaikka säännöllinen hoito ja huolto vähentävät ongelmien todennäköisyyttä, seuraavia haasteita voi ilmetä:

  • letkun tukkeutuminen
  • letkun irtoaminen
  • vuotoa tai nestettä letkun ympärillä
  • epämieluisaa tunnetta letkuruokinnan yhteydessä
  • tulehdus tai ärsytystä letkua ympäröivällä ihoalueella

  Hoitava taho voi antaa lisää tietoa ja neuvontaa ongelmatilanteissa. On myös useita yksinkertaisia pitkäaikaisia hoitotoimenpiteitä, jotka huomioimalla voit välttyä ongelmilta

 • Letkuruokintaa aloitettaessa voi ilmetä määrättyjä sivuvaikutuksia kunnes yhdessä hoitavan tahon kanssa löytyy juuri oikeat ja sinulle sopivat rutiinit.

  Letkuruokinnan myötä kehossasi voi ilmetä samoja tuntemuksia kuin muissakin isommissa ruokavalioon liittyvissä muutoksissa, mm.

  • mahan ärsytystä
  • ripulia
  • ummetusta
  • selkäkipua
  • ilmavaivoja

  Kyseiset vaivat voivat olla epämiellyttäviä, mutta niitä voidaan minimoida toimimalla yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa arvioimalla esim. sopivinta valmistetta ja annostelua.

 • Sinua ei jätetä yksin letkuravitsemuksen kanssa vaan saat tukea useilta terveydenhuollon ammattilaisilta, tukiryhmistä ja potilasyhdistyksistä, joissa ollaan valmiina auttamaan, neuvomaan ja kuuntelemaan huoliasi. Myös me olemme koonneet yleisimpiä kysymyksiä, voit katsoa lisätietoa Usein kysyttyä -osiosta

  Kun sinulle tai läheisellesi ehdotetaan vaihtoehtona letkuruokintaa, voi tuntua, ettet selviä siitä omin avuin. Aluksi voi mietityttää, miten kaikki sujuu ja minkälainen vaikutus asialla on elämääsi, mutta ajan myötä kertyy kokemusta asiasta ja toimintatavoista.

  Letkuravitsemus on elämää muuttava kokemus ja voi vaikuttaa moniin asioihin. Se voi vaikuttaa yksityiseen ja sosiaaliseen elämään, sekä vapaa-ajanviettoon ja työntekoon. Matkustelu, treffailu ja muut aktiviteetit voivat saada uusia piirteitä, mutta niistä varmasti selvitään pikkuhiljaa.

  Voi tuntua vaikealta uskoa juuri nyt, mutta lopulta letkuruokinta muuttuu normaaliksi päivittäiseksi rutiiniksi. Löytämällä oikeanlaista tukea itsellesi tai läheisillesi, letkuravitsemus helpottuu ja voit löytää uuden tavan elää täyttä elämää.

 • Kun saat tietää, että sinun tai läheisesi tulee aloittaa letkuruokinta, voi olla hämmentävää saada paljon uutta tietoa kerralla ja tuntua vaikealta pärjätä asian kanssa normaalissa arjessa. Jotta asia on helpompi käsitellä, on tärkeää ymmärtää mitä letkuravitsemus tarkoittaa juuri sinun kohdallasi, miten otat sen haltuun ja teet oikeanlaisia, tietoon perustuvia päätöksiä.

  On hyvä osata kysyä oikeita kysymyksiä hoitavalta lääkäriltä/ravitsemusterapeutilta. Voi olla eri vaihtoehtoja, ja sinulla on mahdollisuus olla mukana päättämässä itsellesi sopivimmista ratkaisuista.

  Valmistautumalla hoitohenkilökunnan tapaamiseen kirjoittamalla kysymyksiä ylös voit välttää niiden unohtamisen. Ehkä haluat myös mukaasi jonkun toisen henkilön, perheenjäsenen tai ystävän, joka voi tukea sinua, auttaa kysymyksien esittämisessä ja vastausten muistamisessa. Voit ladata tästä Usein kysyttyä -listauksen mukaasi,

  Kysy lisätietoa potilasjärjestöistä ja vertaistuesta hoitavalta taholta. Siellä voit saada käytännön tietoa ja tukea toisilta samassa tilanteessa olevilta.