Mitä letkuravitsemus on?

Letkuruokinta on yksi tapa antaa keholle sen tarvitsema ravinto. Letkuravintovalmiste on nestemäistä ravintoa, joka annetaan kehoon taipuisan letkun kautta. Valmisteen sisältämät ravintoaineet ovat samoja, joita saisit normaalista ruoasta ja ne myös sulavat samalla tavalla ruoansulatuskanavassa. Ne sisältävät kaikkia päivittäin  tarvittavia ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita sekä vettä.


 • Jokaisen ravitsemukselliset tarpeet ovat erilaiset. Sinulle valittu valmiste vastaa omia tarpeitasi mm. painon, pituuden, aktiivisuustason ja terveydentilan osalta sekä riippuu siitä, voitko syödä tai juoda edes pieniä määriä. On olemassa laaja valikoima letkuravintovalmisteita, jotka kattavat kaikki ravitsemukselliset erityistarpeet:

  • vähän tai runsaasti energiaa sisältävät
  • kuidulliset tai kuiduttomat vaihtoehdot
  • runsaasti proteiinia sisältävät
  • laktoosittomat/maidottomat vaihtoehdot

  Sairaalassa hoitohenkilökunta auttaa löytämään juuri sinulle sopivimman, yksilöllisen vaihtoehdon, jolla varmistetaan, että saat parasta mahdollista ravitsemusta ja hoitoa.

  Sairaalassa hoitohenkilökunta auttaa löytämään juuri sinulle sopivimman, yksilöllisen vaihtoehdon, jolla varmistetaan, että saat parasta mahdollista ravitsemusta ja hoitoa.

 • Letkuravitsemusta voidaan toteuttaa käyttämällä jotain seuraavista syöttöletkutyypeistä:

  • nenämahaletku eli nasogastrinen syöttöletku (NG)
  • ohutsuoleen viety nasojejunaalinen syöttöletku (NJ)
  • gastrostomialetku  eli vatsanpeitteiden läpi viety PEG-letku mahalaukkuun (percutaneous endoscopic gastrostomy, RIG (radiologically inserted gastrostomy)
  • jejunostomialetku eli vatsanpeitteiden läpi viety JEJ-letku ohutsuoleen (surgical jejunostomy), PEG-J (percutaneous endoscopic gastrostomy)

  Hoitava lääkärisi/ravitsemusterapeuttisi suosittelee sinulle parhaimman vaihtoehdon. Gastrostomia- ja jejunostomialetkut ovat huomaamattomampia, mutta vaativat kirurgisen toimenpiteen asennettaessa, jolloin stooma-aukko eli ravitsemusavanne muodostuu.

  Nasogastrinen ja nasojejunaalinen syöttöletku eivät vaadi kirurgista toimenpidettä asennettaessa, mutta ne näkyvät ja asennus voi olla epämiellyttävän tuntuista.

  Syöttöletku Miten letku asennetaan Milloin käytetään
  Nenämahaletku eli nasogastrinen syöttöletku (NG)

   

  Nasojejunaalinen syöttöletku (NJ)

   

   

  Gastrostomia-letku (mm. PEG tai RIG)

   

   

  Jejunostomia- letku (mm. JEJ tai PEG-J)

   

  Nenän ja ruokatorven kautta mahalaukkuun

   

  Nenän ja ruokatorven kautta mahalaukun läpi ohutsuoleen

  (jejunum)

   

   

  Suoraan mahalaukkuun vatsanpeitteiden läpi pienen ihoviillon kautta

   

   

  Mahalaukun läpi ohutsuolen alkuun (jejunum, PEG-J) tai suoraan ohutsuoleen

  (jejunum, JEJ) vatsanpeitteiden läpi pienen ihoviillon kautta

  Usein lyhytkestoiseen letkuravitsemukseen

  (6-8 vkoa)

   

   

  Kun mahalaukku ei siedä  letkuravitsemusta

   

   

   

   

  Pidempiaikaiseen letkuruokintaan  (yli 6 vkoa)

   

   

   

  Pidempiaikaiseen letkuruokintaan (yli 6 vkoa

 • Jossain vaiheessa hoitava lääkärisi voi nähdä tarpeelliseksi korvata PEG-letkun gastrostomialetkulla  tai huomaamattomalla syöttönapilla.

  Nämä ovat ns. ballonkiletkuja ja niitä pitää paikoillaan vedellä täytetty pieni pallo. Ne voidaan asentaa jo muodostuneeseen stooma-aukkoon (vatsanpeitteiden läpi) ja ne on tarkoitettu pitkäaikaiseen letkuruokintaan

Miksi letkuravitsemus?

Letkuruokinta on yksi tapa antaa keholle sen tarvitsema ravinto. Letkuravintovalmiste on nestemäistä ravintoa, joka annetaan kehoon taipuisan letkun kautta.

Lue lisää

Faktat/ Sanasto

 • Kirurgisesti vatsanpeitteiden läpi tehty yhteys mahalaukkuun tai ohutsuoleen (jejunum), jonka kautta syöttöletku asennetaan.