ADHD ja vajaaravitsemusriski

Vähentynyt ruokahalu on yksi yleisimmistä ADHD:n perusoireiden lääkehoitoon liittyvistä haittavaikutuksista. Tämän seurauksena osa lapsista laihtuu siinä määrin, että se vaikuttaa heidän kasvuunsa ja kehitykseensä. Ole yhteydessä hoitavaan lääkäriin, jos olet huolissasi lapsesi ravinnonsaannista.


Onko lapsellasi riski vajaaravitsemukseen?

Neljällä yksinkertaisella PNST-seulontatyökalun kysymyksellä voit selvittää, onko lapsellasi riski vajaaravitsemukseen.

Ohjeita vastaamiseen:

Jos vastasit “kyllä” kahteen tai useampaan kysymykseen, seuraa lapsesi ruokailuja ja ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen varmistaakseesi riittävä ravinnonsaanti.

Kysymys 1: “viime aikoina” voi tarkoittaa mennyttä 6 kuukautta tai päivää

Kysymys 3: Oletko havainnut lapsesi syövän tavanomaista vähemmän?

Kysymys 4: esim. kapeat kasvot, kylkiluut ja/tai muut luut näkyvät.

Lataa PNST-työkalu käyttöösi
Vastaa jokaiseen kysymykseen ”kyllä” tai ”ei” KYLLÄ EI
Onko lapsi laihtunut tahattomasti viime aikoina?
Onko lapsen paino kehittynyt heikommin viimeisten kuukausien aikana?
Onko lapsi syönyt vähemmän viimeisten viikkojen aikana?
Onko lapsi selvästi alipainoinen?
  • ADHD-lääkehoitoa saavilla lapsilla voi olla heikentynyt ruokahalu. Tästä johtuen he eivät välttämättä saa tarpeeksi ravintoaineita, kuten rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja D-vitamiinia. Nämä ravintoaineet ovat mm. tärkeitä aivojen terveelle kasvulle ja kehitykselle. Ravintoaineiden puute voi pahentaa ADHD:n oireita.

    Ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos olet huolissasi lapsesi ravinnonsaannista.

  • Lääkäri seuraa lapsesi kasvua ja kehitystä säännöllisin väliajoin kasvukäyrien avulla. Lapsen menettäessä ruokahalunsa on hänellä suurempi laihtumisen ja kasvuhäiriön riski. Kasvuhäiriö voi aiheuttaa lapselle lyhytkasvuisuutta. Jos ongelma havaitaan riittävän aikaisin, voidaan täydennysravintovalmisteiden käytöllä auttaa tukemaan lapsen kasvua. Mitä aikaisemmin ongelma havaitaan, sitä parempi mahdollisuus lapsella on saavuttaa normaali kasvu.

    *Täydennysravintovalmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita sairauteen liittyvän vajaaravitsemuksen ruokavaliohoitoon. Terveydenhuollon ammattilainen voi suositella niitä muun ruoan lisänä, kun päivittäinen ravinnonsaanti ei ole riittävää. Ole yhteydessä hoitavaan lääkäriin, jos olet huolissasi lapsesi painosta ja ravinnonsaannista.

  • Lapsen päivittäinen energiantarve riippuu hänen iästään, sukupuolestaan, painostaan, pituudestaan ja aktiivisuudestaan. Alla olevien taulukoiden avulla voit selvittää, kuinka paljon energiaa keskimäärin lapsi normaalisti tarvitsee.

    Käänny terveydenhuollon puoleen, jos olet huolissasi lapsesi ravinnonsaannista.

LAPSEN PÄIVITTÄINEN ENERGIANTARVE

Lähde: 1. THL&VRN. Syödään yhdessä. Ruokasuositukset lapsiperheille. 2019. Viitetaulukko 4 b, s. 121